PC výrobci nasazují OLED do notebooků, zůstane Apple pozadu?

Konference CES 2019 přinesla jako obvykle hromadu různých technologických novinek. Pomineme-li všechno příslušenství, tak mezi zajímavější trendy patří nasazování OLED displejů do prémiových notebooků předních výrobců. Zareaguje Apple?

Důležité je ještě jednou zdůraznit, že PC výrobci zatím budou nabízet OLED displeje pouze v nejvyšších řadách notebooků. Nasazení již oznámil Dell a jím vlastněný Alienware, ale nové displeje nasadí například i Lenovo.

Apple začal s OLED displeji poměrně brzo. Prvním zástupcem byly Apple Watch, ke kterým se s odstupem přidal iPhone X. Na druhou strunu u počítačů setrvává na LCD panelech. Je dost možné, že časem také obohatí své počítače prémiovými displeji, zatím to však tak nevypadá.

Redaktoři Engadgetu obdivovali Dell XPS 15 OLED a Alienware m15 s OLED obrazovkou. Dle jejich slov „barvy vyskakovaly z displeje a 60FPS HDR videa na YouTube vypadaly jako 3D“.

Lenovo Yogo C730 s 4K 15,6" OLED displejem
Lenovo Yogo C730 s 4K 15,6″ OLED displejem

OLED přináší pravou černou barvu a hlavně šetření baterie. Což je velmi výhodné zejména u zařízení typu hodinky nebo smartphone a teoreticky by se tato výhoda dala využít i u notebooků. Na druhou stranu tento typ displeje přináší reálné riziko v podobě vypalování obrazu.

Na malých displejích Watch nebo iPhone je totiž obrazovka překreslována rychle a často, což je dáno tím, jak uživatelé tato zařízení používají. Na druhou stranu na počítačích bývají okna staticky zobrazena i celé hodiny, což by přinášelo velké riziko vypáleného obrazu. Typickým příkladem budiž dock, který je však ústředním prvkem macOS.

Podle posledních zpráv už však Apple zaměřil svou pozornost na microLED displeje, které by měly být nástupci OLED a řešit zmíněné potíže. Nová technologie je zatím však příslib budoucnosti.

Zdroj: 9to5Mac