Nové MacBooky Pro začínají trápit problémy s obrazovkami

Zvyšující se počet uživatelů MacBooků Pro s Touch Barem 2016 a novějších hlásí problémy s obrazovkou. Jedním z projevů je efekt „pódia“, kdy displej ve spodní části svítí přerušovaně a připomíná tak reflektory.

Podle redaktorů iFixit, kteří na problém poukázali, za celou situaci může design nových MacBooků Pro a nejvíce těch s Touch Barem. Apple totiž použil velmi tenké a křehké kabely, které propojují základní desku s obrazovkou. Generace 2015 a starší přitom problémem netrpí, neboť používá tlustší a odolnější kabeláž.

MacBook Pro trápí nový problém označovaný jako "Flexgate"

Taylor Dixon popisuje problém:

Když se poprvé (MacBook Pro) objevil, design vypadal dobře. Ale jako vždy, ďábel se ukrývá v detailech. Apple se rozhodl pro tenké a křehké flex kabely, oproti tlustým drátěným používaným v předchozích modelech. Ty mohly být vedeny skrze kloub obrazovky místo být obalené kolem něj, což pomohlo zmírnit napětí při opakovaném otvírání a zavírání víka.

Ve zkratce pravidelné otevírání a zavírání displeje může nakonec vést k poškození těchto kabelů. Samozřejmě se tato vada neprojeví ihned. Proto si mnoho uživatelů novějších MacBooků Pro od roku 2016 začíná všímat vady podsvícení až nyní, kdy jsou často (zejména v USA) po záruce.

Na internetu se objevila stránka Flexgate, věnovaná problému. Vznikla dokonce i petice, která požaduje, aby Apple opravu chyby zahrnul do speciálního programu. A žádost je opodstatněná.

[HTML1]

Při starém designu by výměna kabelů stála 6 USD, ale díky novému supertenkému šasi se musí měnit celý displej a další části. Oprava může vyjít často i na 600 USD a více. Zákazníci s AppleCare+ měli to štěstí, že jim ve většině případů byl počítač opraven v rámci záruky. Ostatní však museli platit plnou cenu.

Problém je, že i po výměně se časem může situace opakovat. Design počítače a typ kabelů totiž zůstane stejný.

MacBook Pro 13“ Touch Bar 2018 silikonové membrány pod klávesnicí, nový adaptér, větší baterie

Zdroj: MacRumors