iRig Mic Studio: kvalitní zvuk pro každého [Zkušenosti]

Jakmile začnete nahrávat hlas nebo hudbu, zjistíte, že si ani zdaleka nevystačíte s vestavěnými mikrofony v počítačích, telefonech nebo v tabletech. Takřka životní nutností se pro vás stane mikrofon externí. Jeden takový vám nyní představíme.

Ideální mikrofon by podle nás měl být kvalitní, přenosný a umožňovat připojení k nejrůznějším zařízením. Přesně takového parťáka jsme našli v modelu iRig Mic Studio od známé hudební značky IK Multimedia.

Tento mikrofon má tvar kovového válečku o průměru 44 milimetrů a je vysoký jedenáct centimetrů. Do závitu v jeho spodní části dále můžete připevnit dodávanou trojnožku pro pohodlné postavení na stůl, která jej zvedne z desky stolu o dalších deset centimetrů. My jsme mikrofon testovali v černém provedení, výrobce pak nabízí ještě lesklou stříbrnou variantu.

Horní část válce tvoří ochranný grill z ocelového drátu s vloženou jemnou mřížkou, pod nimi se skrývá jednopalcová kondenzátorová kapsle. Mřížka neslouží pro odfiltrování závanů vzduchu, pro blízké mluvení či zpěv je tak vhodné použít ještě molitanový kryt.

Mikrofon můžete propojit jak s počítačem prostřednictvím klasických USB kabelů, tak i s tabletem nebo telefonem. Přímo v balení najdete rovněž kabel s konektorem Lightning, kterým jej bez problémů propojíte přímo s iPadem nebo iPhonem. Tento kabel se stará také o napájení, takže můžete kvalitní hlas či hudbu natáčet skutečně kdekoli.

Na samotném mikrofonu se pak o propojení stará standardní micro USB konektor, který je trochu utopen uvnitř závitu ve spodní části mikrofonu. Je trochu hůře dostupný, avšak při praktickém používání nám toto umístění nebylo příliš na obtíž.

Obrovská muzika za pár korun

Zvuk zachycený kondenzátorovou kapslí dostává ke zpracování vestavěný 24bitový převodník se vzorkovací frekvencí 44,1/48 kHz s opravdu kvalitním nízkošumovým předzesilovačem. Díky tomu je možné jej připojovat k zařízení přímo bez nutnosti použít často například kvalitní převodníky v některých počítačích.

Díky tomu všemu je zvuk pořízený mikrofonem opravdu překvapivě kvalitní a bez obav jej můžete použít pro nahrávání hlasu či hudby i pro poloprofesionální použití. V dobře odrušené místnosti pak dokonce může posloužit jako studiový, což je vzhledem k jeho prodejní ceně a rozměrům opravdu překvapivé, ba až neuvěřitelné. Své zvukové studio pak díky rozměrům, rozkládací konstrukci i dodávanému látkovému pouzdru můžete brát s sebou kamkoli na cesty a nahrávat si své nápady ve vysoké kvalitě kdekoli.

Praktický je také jednoduchý světelný čtyřbarevný ukazatel přebuzení a analogový otočný knoflík, kterým můžete nastavit míru zesílení. Na zadní stěně se pak ještě ukrývá klasický tří a půl milimetrový jack konektor určený pro připojení sluchátek, díky kterému můžete přímo při nahrávání slyšet přijímaný zvuk ještě před tím, než jej zpracuje nahrávací aplikace v připojeném zařízení.

Své užití najde nejen u muzikantů, ale i u tvůrců audio- i videoobsahu. Ať již natáčíte audiopodcasty nebo videa na YouTube, kvalitní zvuk je vždy důležitý a iRig Mic Studio vám dovolí jej mít skutečně na vysoké úrovni, ať již natáčíte cokoli a téměř kdekoli.