iOS 12 rychle roste a místy už se objevuje iOS 13

Tři a půl měsíce od vydání iOS 12 se tento operační systém blíží osmdesátiprocentní hranici instalací. Novému systému se daří lépe, než jeho předchůdci. Pomalu se už však začínají objevovat zařízení s iOS 13.

Apple nově rozděluje rozšíření iOS ve dvou grafech. První vykresluje instalace na zařízení do čtyř let stáří, druhý na všechna iOS zařízení mající přístup do App Store. V obou grafech však iOS 12 jasně ukazuje svou dominanci.

Zařízení stará maximálně 4 roky používají ze 78 % nový iOS 12, zatímco při pohledu na graf všech zařízení jde o 75 %. Rozdíl činí tedy pouhá tři procenta. Shodně pak stále 17 % uživatelů setrvává na iOS 11, ačkoli je iOS 12 plně kompatibilní se všemi zařízeními, které byly schopné provozovat předchozí operační systém.

Dvanácté verzi systému se výrazně daří i při přímém srovnání se svým předchůdcem. V lednu minulého roku, konkrétně 25. 01. 2018, totiž dosáhl iOS 11 teprve 65 % instalací. Systému se moc nedařilo zejména z důvodu hromady chyb, které se i přes intenzivní testování projevily.

Instalace iOS 12 rychle roste

Srovnávat tedy můžeme spíše iOS 12 a iOS 10, který 7. ledna 2017 dosáhl 76 % instalací. Což se příliš neliší a systémy mají podobnou křivku nasazení.

Kromě iOS 12 se objevuje iOS 13, nový Android tápe

Na zahraničních webech se také začínají objevovat první návštěvy z iOS 13. Server MacRumors si povšiml, že za prosinec 2018 navštívilo jejich portál několik jednotek s už nainstalovanou verzí iOS 13. Což není nepravděpodobné, když Apple musí už touto dobou nástupce dvanáctky vyvíjet.

Pro srovnání, většina zařízení s Android OS používá stále 3 roky starou verzi Marshmallow, případně Nougat nebo Lollipop. Naprostá většina zařízení však zůstává u systému, ze kterým přišla z výroby a aktualizaci nedostanou vyjma vlajkových lodí nikdy.

Cydia Store pro jailbreaknuté iPhony končí

Zdroj: MacRumors