Steam ukončuje podporu pro OSX Yosemite a starší, budoucnost je nejasná

Obchod Steam společnosti Valve oznámil, že s novou verzí aplikace Steam Store přestane podporovat starší verze macOS. Jde o OS X Yosemite a starší, které už často nejsou podporovány samotným Applem. Na druhou stranu tento přístup budí obavy i ohledně budoucnosti, neboť samotný Apple chce omezit podporu software.

Nová verze Steam Store už nepoběží na OS X 10.7 Lion, 10.8 Mountain Lion, 10.9 Mavericks a 10.10 Yosemite od prvního ledna 2019. Jako oficiální důvod Valve uvádí, že využívá pro vykreslování dat z obchodu engine Google Chrome. Ten sám o sobě z bezpečnostních důvodů už nepodporuje starší verze operačního systému pro jablečné počítače.

Když však uvážíme, že OS X 10.10 Yosemite je „teprve“ z roku 2015, tak se bavíme o něco málo přes tři roky starém operačním systému. To je celkem razantní omezení podpory, neboť existuje ještě stále skupina uživatelů fungujících na této verzí OS X.

Uvedení Steamu na Mac v roce 2010

Uvedení Steamu na Mac v dubnu roku 2010 a promo akce na hru Portal

Samozřejmě to vzbudilo velkou vlnu nevole, neboť tito uživatelé, pokud chtějí dále hrát své zakoupené hry, nemají jinou možnost, než upgradovat.

A s tím se váže i otázka do budoucna, kdy Apple jasně říká, že macOS Mojave je poslední verzí podporující 32 bitové aplikace. Není nutné zdůrazňovat, že naprostá většina her spadá pod 32 bitový software. Někteří se tedy sarkasticky domnívají, že Steam Store na macOS má před sebou poslední rok života.

Pravda je samozřejmě někde uprostřed. Každopádně nelze upřít uživatelům to, že nová verze klienta by neměla omezovat spouštění starého software. Staršího, než daný klient sám, což je zejména pravda v případě starých herních kousků. Situace je bohužel opačná a budoucnost rozhodně není růžová.

Zdroj: Steam