Cydia Store pro jailbreaknuté iPhony končí

Pokud znáte termín jailbreak, pak jste určitě slyšeli i o obchodu zvaném Cydia Store. V něm našli uživatelé s odemknutým iOS mnoho zajímavých aplikací, které by se díky omezením nikdy nemohly do standardního App Store dostat. Cydia Store však spolu s útlumem jailbreaku končí.

Tvůrce Cydia Store, Saurik, na redditu oznámil konec svého ikonického obchodu Cydia Store. Byl rozhodnutý jej ukončit už mnohem dříve, jelikož obchod samotný si na sebe téměř vůbec nevydělal. Navíc se v něm objevila i chyba, která mohla ohrozit uživatele.

Pravda je taková, že jsem chtěl zavřít Cydia Store ještě před koncem roku. Zvažoval jsem přesunutí termínu zvlášť po obdržení reportu o chybě. Tahle služba mě stojí peníze a už nemám vůli ji neustále udržovat.

Vypadá to tedy, že cena údržby celého obchodu v chodu, překročila únosné limity. A když se dala dohromady s únavou a ztrátou motivace, rozhodnutí bylo zřejmé. Nákupy v Cydia Store jsou nyní kompletně vypnuty, takže uživatelé už nenakoupí aplikace.

Cydia Store pro jailbreak

Cydia zatím zůstane stále dostupná pro ty, kteří si v minulosti zakoupili aplikace. Rovněž bude možné kupovat software z repozitářů dalších autorů.

Ve výsledku vypnutí Cydie nebude mít nijak tragický dopad na komunitu, na druhou stranu konec obchodu značí konec jedné éry spojený s jailbreakem. Končí ikona, která jej provázela od samotného počátku.

Odhaduje se, že jailbreak je s každou verzí iOS méně oblíbený, neboť Apple postupně přidává chybějící funkce do základního operačního systému iPhonů a iPadů. Uživatelé tak mají méně důvodů se do odemykání telefonu pouštět.

Zdroj: 9to5Mac