Wozniak věří, že Jobs by byl na současný Apple hrdý

Spoluzakladatel Applu, Steve Wozniak poskytl rozhovor stanici CNBC. V rozhovoru se zmínil o několika tématech, včetně toho, co si myslí o současném stavu firmy. Jeho názory jsou zajímavé, ale mohou se lišit od komunity.

Steve Wozniak, přezdívaný jednoduše Woz, prohlásil, že je rád, že Apple pokračuje v dědictví Steva Jobse. V Applu totiž vždy stavěli člověka a uživatelský zážitek nad samotnou technologii.

Domnívám se, že by byl s dnešní firmou velmi spokojen, protože vždy stavěl koncové uživatele a lidi nad technologii. Steve to tak dělal pořád. Uživatelé musí být důležitější než sama technologie. Nesmíte se stát obětí technologie a toho, co dokáže. Měli byste prožít svůj lidský život v co nejlidštější formě.

Steve Wozniak přezdívaný Woz

Woz zašel mnohem dál a myšlenky rozvedl. Mnoho výrobců smartphonů podle něj neinovují. Místo toho přichází s funkcemi pro zábavu, zatímco Apple přichází s tím, co doslova ovlivňuje vše, co děláme. Vše ilustroval na příkladu, kdy se stačí usmát na Android telefon a on vás vyfotí. To je určitě zábavná funkce, ale nikoli inovace.

Poté pokračoval k myšlence skutečné inovace, která je schopná měnit naše životy. Jako příklad uvedl Apple Pay a Touch ID.

Každá další společnost nakonec okopírovala Apple. Ten byl totiž první, kdo nabídl jednoduchý platební systém. Není potřeba zapínat telefon, hledat platební aplikaci anebo psát číslo kreditní karty. Prostě jej podržíte nad snímačem a přiložíte prst.

Samozřejmě, nová iOS zařízení přešla z Touch ID na Face ID. Ve většině případů však není nutné mnoho další interakce (kromě dvojitého zmáčknutí postranního tlačítka).

Dodatek SuperApple:

Woz v podstatě zdůrazňuje, že uživatelský zážitek by měl být hlavním cílem každé technologie. A s tím nelze než souhlasit. Na druhou stranu si v redakci myslíme, že kvalita tohoto zážitku může často trpět například díky nedotaženosti, softwarovým bugům, anebo kompletnímu zastarání a zaostání za konkurencí (ano, jde o Siri). Mnohdy nestačí jen přijít první, ale také dále funkce udržovat a posouvat dále.

[HTML1]

Zdroj: 9to5Mac