QNAP TS-328: Speciálka pro tři [Zkušenosti]

Drtivá většina síťových disků na trhu obsahuje sloty pro sudý počet pevných disků. Bez problémů zakoupíte box pro dva, čtyři, šest nebo osm disků, avšak pro tři disky žádný. A je to škoda, protože základní uspořádání nejbezpečnějšího úložného systému typu Raid-5 počítá právě se třemi disky.

Pokud si pořídíte diskové pole se dvěma disky, budete si muset vystačit buďto s úložným polem typu Raid-0 (který je rychlý, ale u něhož ztrátou kteréhokoli disku přijdete o všechna data), nebo Raid-1 (který je pomalejší, avšak poskytuje ochranu při výpadku jednoho disku, ovšem za cenu ztráty poloviny kapacity obou disků). Naproti tomu diskové pole typu Raid-5 nabízí to nejlepší z obou systémů – rychlost je srovnatelná s Raid-0, bezpečnost lze srovnat s Raid-1 a dostupná kapacita je ve výši součtu kapacit dvou použitých disků.

Abyste mohli pole tohoto typu použít, musíte si pořídit box se čtyřmi disky, ve kterém ale nevyužijete jeden z disků. Přesně proto mi udělal radost testovaný model TS-328 od značky Qnap. Nebojí se totiž jít proti proudu a nabídnout pouze tři sloty pro pevné disky přesně pro ty uživatele, kteří jich více nevyužijí.

Dostatek pro domácnost i malou firmu

Bílé úložiště TS-328 je postaveno okolo čtyřjádrového procesoru RTD1296 společnosti Realtek, který tepe na frekvenci 1,4 GHz a má k dispozici dva gigabajty operační paměti, jejíž převážná část je využívána jako rychlá vyrovnávací paměť při přístupu k datům. Procesor obsahuje jak jednotku pro rychlé šifrování ukládaných souborů, tak i pro akceleraci digitálních médií a videí pro snadné přehrávání jinými zařízeními v síti.

Pevné disky jsou umístěny pod krytem a pro přístup k jejich slotům je třeba povolit trojici šroubů v zadní části a následně sejmout velkou část plastového krytu. Disky tak nelze měnit za chodu, což však v domácím prostředí nemusí být na škodu.

Konektorová výbava zahrnuje dvojici gigabitových síťových portů, které lze v případě použití některého z moderních síťových přepínačů sdružit do jednoho zařízení a zdvojnásobit tak maximální přenosovou rychlost. Zařízení dále nabízí dva rychlé porty typu USB 3.0 a jeden port typu USB 2.0. Nezvyklé u zařízení tohoto typu pak jsou vestavěný reproduktor i výstup pro sluchátka.

Zprovoznění zařízení je tradičně jednoduché – po instalaci disků a zapojení do místní sítě provedete prostřednictvím webového rozhraní instalaci firmwaru a nastavení základních parametrů. Po chvíli následné automatické konfigurace získáte přístup do administračního rozhraní, které je velmi přehledné a plně lokalizované do češtiny. Má podobu virtuálního operačního systému se všemi prvky, jako jsou okna, spouštěč aplikací a podobné. Od skutečného grafického systému se liší jen skutečností, že funguje v rámci okna prohlížeče. Stejně jako běžné operační systémy lze i tento rozšiřovat o další funkce a aplikace, které jsou k dispozici ve vestavěném aplikačním obchodě.

Když to sviští

Přenosové rychlosti jsou na velmi dobré úrovni. Samozřejmě se odvíjejí od použitých pevných disků a jejich konfigurací, my jsme v našem případě zaznamenali rychlost čtení i zápisu velkých souborů v hodnotě 105 MB/s, což odpovídá teoretickému maximu dosažitelnému prostřednictvím jednoho portu gigabitové sítě. Při sdružení obou dostupných portů do jednoho virtuálního zařízení stoupla přenosová rychlost na hodnotu 180 MB/s při čtení 135 MB/s, což jsou pro domácí zařízení více než skvělé hodnoty.

V provozu je zařízení také velmi tiché, a to i v plné zátěži. Bez problémů si jej tak můžete umístit v pracovně bez obav o nadměrný hluk.