Počet prodaných Maců v posledním čtvrtletí výrazně klesl

Podíl Apple počítačů na trhu klesl. A to zejména v segmentu laptopů, kde v třetím kvartále utrpěly MacBooky velmi výraznou ztrátu. Cupertino tak spadlo na pátou příčku výrobců počítačů.

Ve stejném čtvrtletí minulého roku se Apple pyšnil podílem 10,4 %. Letos však spadl na 7,9 % a klesá. Nyní je na páté pozici za firmou Asus, HP, Lenovo i Dell.

TrendForce navíc varuje, že podíl Apple klesá, zatímco celé odvětví po dlouhé době zažilo mírný nárůst. Celkové prodeje dosáhly zhruba 42,68 milionů prodaných notebooků. To je nárůst mezi 5-6 %, který mohl být větší, ale díky nedostatku procesorů Intel trh více nerostl.

Apple zřejmě neoslovil zákazníky ani třetí generací MacBooků Pro, která přitom napravovala mnoho nedostatků. Vzpomeňme, že mají novou klávesnici s membránou, snižující hlučnost a zabraňující nečistotám dostat se pod jednotlivé klávesy. Navíc nové čtyřjádrové a šestijádrové procesory nabízí mnohem více výkonu a 15“ modely umožňují až nakonfigurovat 32 GB RAM.

Prodeje Maců a ostatních značek

Přesto zákazníkům zřejmě vadí poměr výkon a cena. Apple se tak řadí po boku Aceru, který však na rozdíl od Applu zaznamenal nárůst o 1,2 %, zatímco Apple spadl o 24,3 % v meziročním srovnání.

Analytici očekávají, že prodeje jablečných počítačů by tradičně mohla podržet Vánoční sezóna a navíc příchod MacBooku Air 2018 a Mac mini 2018. Na druhou stranu i oba tyto nejlevnější počítače, které sloužily jako vstupenka do světa nakousnutého jablka, výrazně zdražily.

Moudřejší budeme na počátku příštího roku.

Apple údajně snižuje objednávky dílů pro iPhone XS a XR

Zdroj: 9to5Mac

Jeden myslel na “Počet prodaných Maců v posledním čtvrtletí výrazně klesl

  • avatar
    22. 11. 2018 (12:29)
    Trvalý odkaz

    Su velmi drahe. Za upgrade na 16GB RAM si Apple pyta viac ako stoja dva 8GB moduly. Rovnako za upgrade procesora pyta viac ako Intel predava ten procesor. Rovnako upgrade disku stoji viac ako samotny disk. A to nemusia kupovat tie nepouzite RAMky, procesory, disky, … . Necudujem sa, ze predaje klesaju.

Komentáře nejsou povoleny.