Baterie nového MacBooku Air půjde vyměnit bez celého vrchního šasi

Apple udělal krok, který potěší nejen servisních techniky, ale také uživatele nových MacBooků Air. Baterie nových MacBooků Air totiž bude vyměnitelná, aniž by bylo nutné společně s ní měnit celý horní díl šasi včetně klávesnice a trackpadu.

Apple konečně začíná dělat kroky směrem k environmentálně založené firmě a kromě solárních panelů a dokonalejších demontážních robotů po dlouhé době upravil konstrukci svých počítačů. Prvními vlaštovkami jsou MacBooky Air.

Donedávna, když jste chtěli vyměnit baterii, bylo nutné navštívit servis a ten musel provést náročnou operaci. Apple totiž baterii u všech MacBooků vyrobených od roku 2012 začal lepit silnou vrstvou lepidla k horní části šasi, ve které se mimo jiné ukrývá také klávesnice a trackpad.

Pokud nešlo o autorizovaný servis, technik pas musel vrstvy lepidla seškrábat nebo odtavit. V případě autorizovaného servisu se měnil, možná zcela zbytečně, celý horní díl. Za opravu si však připlatil zákazník.

Nově bude Apple svým autorizovaným servisům poskytovat nástroje, díky kterým nebude nutné horní díl měnit vůbec. A to i přes to, že baterie zůstane částečně přilepena k hornímu dílu šasi.

Apple rovněž svým technikům potvrdil, že bude samostatně vyměnitelné i Touch ID. Už nebude nutné měnit celou základní desku. Nutnost po výměně celou akci zapsat do firmware pomocí speciálního diagnostického software však zůstává a k tomu mají přístup pouze autorizovaná servisní střediska.

Server MacRumors vznesl dotaz přímo na zástupce firmy Apple, ale zatím se nedočkal odpovědi. Mezitím informace pravděpodobně potvrdí technici serveru iFxit, který už MacBook Air rozebírá.

Zdroj: MacRumors