Apple přidal k nejdražšímu MacBooku Pro 15“ možnost doobjednat grafiky Radeon Vega

Informace, že nové MacBooky Pro 15“ dostanou další možnosti konfigurace, nebyla na říjnové Keynote nijak zmíněna. Objevila se zcela nenápadně bokem formou tiskové zprávy. A v půlce listopadu jsme se opravdu dočkali. Apple začal nabízet příplatkové konfigurace s grafickými kartami Radeon Vega, má to ale háček.

Aktuální MacBooky Pro 15“ 2018 dostaly možnost volně konfigurovatelné grafické karty AMD Radeon Vega. Grafické karty tak řeší časté výtky uživatelů směrem k Applu, že do svých přenosných počítačů osazuje sotva průměrné karty. Samozřejmě v Cupertinu vše vyřešili po svém.

MacBook Pro 15" 2018

Od včerejšího dne si tak opravdu můžete přiobjednat AMD Radeon Pro Vega 16 nebo Radeon Pro Vega 20 s velmi rychlými HBM2 paměťmi, které jsou technologicky dále, než standardní GDDR5. Obě grafické karty nabízí 4 GB vlastní paměti, což není moc.

Bohužel Apple obě karty nabízí pouze u nejvyšší konfigurace 15“ MacBooku Pro, jehož cena se tím pádem ihned zvedne o 8 000,- Kč u Vega 16, respektive o 11 200,- Kč u Vega 20. Hranice sto tisíc korun za tento počítač tedy dosáhnete poměrně snadno.

Apple tvrdí, že nové karty jsou až o 60 % rychlejší než standardně osazený Radeon Pro 560X, avšak netušíme, jak v Cupertinu měřili výkon.

Přiobjednáním těchto karet se doba doručení počítače prodlouží zhruba o 14 dní.

Střípky informací, které nezazněly na Keynote