Apple potvrdil, že T2 čip brání neautorizovaným opravám

Minulý měsíc unikla příručka pro servisní techniky, která popisovala některé opravy nových počítačů Applu vybavených T2 čipem. Nepřímo se tak odhalilo, že nové počítače ž nepůjde opravit v neautorizovaných servisech. Nyní tuto informaci potvrdilo přímo Cupertino.

Daný dokument pro servisní techniky popisuje, že oprava Macu s T2 čipem není kompletní, dokud neprojde kontrolou pomocí AST 2 System Configuration softwaru. Pakliže technik diagnostiku nespustí, zůstane Mac v nefunkčním stavu.

Pro Macy vybavené Apple T2 čipem je nutné pro dokončení opravy nebo výměny daných komponent spustit AST 2 System Configuration software. Jestliže tato procedura nebude úspěšně dokončena, pak nebude možné servisní zásah dokončit.

Včera Apple potvrdil tuto skutečnost serveru The Verge. Všechny nové Macy musí projít tímto procesem, pokud jsou opravovány určité komponenty, zejména základní deska a Touch ID. Ačkoli Apple veřejně nikde seznam komponent vyžadujících diagnostiku neuvádí, vzhledem ke konstrukci moderních Maců lze usoudit, že naprostá většina opravu bude diagnostiku pomocí AST 2 System Configuration vyžadovat.

Redaktorům se navíc podařilo zjistit, že Apple tento postup zavedl už loni s příchodem iMacu Pro. Nyní, když téměř celé portfolio Maců obsahuje T2 čip, bude nutné odnést i na pozáruční opravu počítač vždy do autorizovaného servisu.

Apple však zdůrazňuje, že výhody čipu T2 jako jsou bezpečnost, převažují nad nutností využívat pouze služby autorizovaných středisek (u nás Český servis). Například díky čipu T2 umí MacBook Air 2018 odpojit při zaklapnutí víka mikrofon, a tedy bránit zneužití.

Čip Apple T2 v MacBoocích Pro a iMacu Pro zamezuje neautorizovaným servisům opravy zařízení

Zdroj: 9to5Mac