Dnes vyjde iOS 12.1 s Dual SIM a skupinovými hovory FaceTime, ale ne pro všechna zařízení

První větší aktualizace iOS 12 by měla přinést zejména podporu skupinových hovorů FaceTime a aktivovat Dual SIM režim u nových iPhonů. Kdo ještě donedávna kroutil nad zprávami o jablečném Dual SIM telefonu hlavou, ten je od září přesvědčen o opaku. Kromě toho bychom se mohli dočkat opravení „BeautyGate“.

Skupinové hovory měly být původně součástí už základního iOS 12. Funkce však zřejmě nepracovala dle očekávání, a tak ji Apple stáhl a uvolní až nyní s iOS 12.1. Skupinové hovory posunou FaceTime blíže konkurenčním aplikacím typu Skype, které jsou už dlouho schopné audio i video hovorů ve více než dvou lidech. Apple se dokonce honosí podporou až 32 volajících najednou.

Funkci hromadných videohovorů ale nedostanou všechna zařízení. Z telefonů jsou poslední podporované iPhone SE a iPhone 6S / 6S Plus. Všechna starší zařízení, tedy iPhone 6 / 6 Plus a iPhone  5S budou limitovány pouze na skupinové audio hovory.

Podobně se v seznamu podporovaných iPadů nenachází iPad mini 2, 3 a iPad Air. Ostatní tablety dostanou funkci neomezenou.

Dvě SIM v iPhone a aféra krásy

Apple rovněž konečně podporuje Dual SIM. Samozřejmě po svém, neboť dvě fyzické SIM karty jsou limitovány pouze pro specifický čínský trh, kde Apple udělal výjimku. Ve zbytku světa se snaží protlačit kombinaci eSIM + fyzická SIM. Dobrou zprávou je, že v malém seznamu zemí s podporou eSIM se už na Keynote objevila česká vlajka a T-Mobile už má funkci hotovou. Měl by ji spustit v nejbližších dnech.

V neposlední řadě se také očekávají opravy chyb a afér od uvedení nových iPhonů. Zejména tzv. „BeautyGate“, ve které jde o příliš agresivní vyhlazování obrázků softwarem. Uživatelé si na mnoha sociálních sítích včetně YouTube stěžují, že Apple potlačuje věrnost portrétní fotografie a zejména selfie na úkor líbivosti a vyhlazení. Výsledné fotografie občas působí uměle a lidé takto vyfocení jako figuríny.

Již dnes budeme moci většinu novinek vyzkoušet sami.

iPhone XS Max vítězí v testu baterie nad Samsung Galaxy Note 9 při změně rozlišení