Čip Apple T2 v MacBoocích Pro a iMacu Pro zamezuje neautorizovaným servisům opravy zařízení

Apple i nadále pokračuje v tažení proti neautorizovaným servisům. Nově unikl interní dokumenty, nad jehož obsahem si láme hlavu nejeden technik neautorizovaného servisního střediska. Apple opět našel cestu, jak  zabránit neautorizovaným výměnám určitých částí v posledních generacích MacBooků Pro a iMacu.

Vše se točí okolo čipu Apple T2, kterým jsou vybaveny iMacy Pro a nové MacBooky Pro 2018. Ten totiž na jednu stranu chrání data a slouží jako šifrovací trezor pro biometrické údaje (Touch ID), případně má pár dalších obslužných funkcí (řadič SSD), ale „druhotným“ efektem je ochrana počítače před neautorizovanou výměnou součástek.

Interní dokument pro autorizovaná servisní střediska (u nás je autorizovaný Český Servis) popisuje, co vše je potřeba po výměně komponent udělat a proč.

Pro Macy vybavené Apple T2 čipem je nutné pro dokončení opravy nebo výměny daných komponent spustit AST 2 System Configuration software. Jestliže tato procedura nebude úspěšně dokončena, pak nebude možné servisní zásah dokončit.

Daný software obsahuje i nástroj Mac Resource Inspector, který například umí prověřit stav hardware komponent jako chlazení, obrazovka nebo paměť. Příručka pro servisy hovoří o nutnosti spustit software pokaždé, když se vyměňuje obrazovka, logická deska, vrchní část s klávesnicí anebo Touch ID.

AST 2 System Configuration mají k dispozici pouze autorizované servisy a je vázán na speciální Apple účet, který se připojuje do Apple Global Service Exchange, tedy sítě autorizovaných servisních středisek.

Vypadá to, že Apple opět našel způsob, jak zamezit opravám v neautorizovaných servisech. Jedinou možností pro nové stroje tedy bude využít služeb autorizovaných středisek.

Zdroj 9to5Mac