Apple tajně koupil startup Spektral zabývající se klíčováním obrazu

Apple zřejmě tajně koupil dánský startup Spektral, který se zabývá klíčováním obrazu v reálném čase. Jejich technologie totiž dokáže oddělit postavy od pozadí v reálném čase, což může být nová klíčová funkce v aplikacích anebo samotním iOS.

Zprávu jako první uveřejnily dánské noviny Børsen. Server Fortune tvrdí, že celá akvizice přišla Apple na více než 30 milionů USD.

Startup Spektral začal s vývojem svého vlastního software, který umožnil fotografům digitálně oříznout, respektive vyjmout celou postavu až po jednotlivé vlasy na hlavě od pozadí a vložit ji na jiné. Tedy podobně, jako fungují už dnes aplikace využívající typicky zeleného plátna.

Co je zajímavé na technologii Spektralu je, že svou technologii zvanou „CloudCutout“ nabízí v reálném čase. Postavu můžete tedy přesouvat mezi snímky bez nutnosti nasnímání na zelené plátno a to vše díky pokročilému strojovému učení.

Za CloudCutout stojí tým doktorů matematiky, kteří navrhují a zlepšují algoritmy pro práci s obrazem.

Zatím není jasné, jak by Apple vlastně mohl celou technologii využít, ale nabízí se minimálně nové funkce v portrétním režimu anebo funkce v aplikaci Klipy, případně prvky pro rozšířenou realitu.

Jako důkaz dokládají redaktoři Børsen to, že spoluzakladatel Spektralu už je na LinkedIn veden jako „Manager, Computational Imaging at Apple Inc.“ (Manažer, sekce pro výpočty obrazu v Applu)

Server 9to5Mac požádal Apple o reakci, ale zatím se nedočkal žádné odezvy.

Zdroj: 9to5Mac