Procesor Apple A12 předběhne konkurenci až o pár let

Apple vyrábí své procesory už po několik generací. Už zpočátku díky vlastnímu návrhu získal navrch před konkurencí a s novým procesorem se posune ještě dál. Pokud vše vyjde jak má a konkurence nepřidá na obrátkách, Apple bude mít první 7 nm procesor. A12 dostane do vínku mnohem větší výkon a zároveň efektivitu.

Server DigiTimes upozorňuje, že konkurence se zatím trápí s 10 nm výrobním procesem. Někteří soupeři, jako například Huawei chtějí ještě letos uvést své konkurenční varianty 7 nm procesorů, ale naprostá většina zatím přechází k 10 nm ze současných 14 / 12 nm.

Apple mezitím zvyšuje svůj náskok a díky výrobci TSMC mají nové procesory Apple A12 již 7 nm architekturu. Jablečná firma si tak připíše další prvenství po plošném nasazení 64 bitových ARM procesorů.

TSMC je zatím jediná dodavatelská společnost schopná pokrýt velkou poptávku po moderních 7 nm procesorech. Samsung, jehož služby Apple v minulosti také využívali, už se na 7 nm výrobní proces také připravuje, ale do masivní produkce má zatím daleko.

Technologická vyspělost TSMC byla také hlavním důvodem, proč se stala exkluzivním dodavatelem Applu už od doby iPhone 7.

Očekává se, že nové procesory Apple A12 budou až o 30 % rychlejší při stejné spotřebě energie. Konkurence se snaží výkon dohánět pomocí navyšování počtu jader až k číslu 8, aby podala stejný výkon jako čipsety Apple Ax.

Navíc většina telefonů s Androidem patrně setrvá u staršího 14 / 12 nm výrobního procesu z důvodu ceny. Nové 10 nm a 7 nm jsou totiž násobně dražší, což by low a mid end telefony zatím prodražilo. Konkurence zatím Apple jen tak nedožene.

Zdroj 9to5Mac

 

Jeden myslel na “Procesor Apple A12 předběhne konkurenci až o pár let

  • avatar
    06. 09. 2018 (07:33)
    Trvalý odkaz

    A co AMD? Je stejně jako jablko u TSMC a už teď dává partnerům vzorky 7nm GPU. Pravděpodobně už letos vydaji APU na 7nm a v prvním čtvrtletí příštího roku půjdou na trh 7nm mainstream procesory. Takže jo, Apple asi vydá 7nm jako první, ale alespoň to stálo za zmínku.

Komentáře nejsou povoleny.