Apple pracuje na OLED displeji, který by mohl být neustále zapnutý

Zdá se, že si Apple hodlá posvítit na současné OLED displeje, alespoň co se Apple Watch týče. Internetové vody rozčeřil patent, který by v budoucnu mohl vyřešit dlouho žádanou funkci tzv. Always On – neustále zapnutý displej.

Always On OLED displej používají někteří konkurenti Applu, kteří na svých smartphonech neustále ukazují čas a pár notifikačních ikon. Zdá se, že Apple tuto funkci neopomíjí, ale chce se zaměřit na produkt, kde by dávala větší smysl – na Apple Watch. Podaný patent naleznete v plném znění zde (anglicky).

Má to však háček. Aby mohl být displej v režimu Always On, je nutné nejdříve vyřešit dvě zásadní otázky. Zaprvé, jak udržet spotřebu baterie na uzdě a za druhé, jak předejít vypalování pixelů do displeje, což je známá vlastnost OLED displejů.

Výdrž baterie se dá snadno obejít už tím, jak je přizpůsobený watchOS. Tedy využívat co nejvíce černé, případně černobílé, neboť OLED displeje na rozdíl od LCD umí pravou černou. Rovněž přizpůsobení watchOS, respektive ciferníku pro Always On směrem k černobílé opět pomůže s výdrží.

S druhým problém, tedy vypalování pixelů, chce Apple bojovat netradiční metodou. Navrhuje totiž dynamické podsvětlení jednotlivých oblastí obrazovky společně se změnou sytosti barev. Patent pak hovoří o formě, jak ukládat data využití přímo na zařízení a dle nich tyto dynamické změny provádět.

Technicky vzato tak má Apple řešení pouze v teoretické rovině, ačkoli samozřejmě nevíme, zdali už své řešení testují v Cupertinu na produkčních modelech.

Jde každopádně o zajímavost, kterou by byla škoda pominout.

Zdroj 9to5Mac