MacOS Mojave přichází o podporu funkce Back to My Mac

S plánovaným vydáním macOS Mojave přijde tento operační systém i o jednu z funkcí zvanou Back to My Mac. Ta nebyla přítomna v žádné z vývojářských ani veřejných betaverzí a nyní Apple vydal dokument, ve kterém službu oficiálně ukončuje a doporučuje alternativy jako iCloud nebo sdílení obrazovky.

Podpůrný dokument na stránkách Applu (v angličtině zde) popisuje zásadní změny a odebrání celé funkce Back to My Mac z nového operačního systému macOS 10.14 Mojave.

Apple rovněž upozorňuje uživatele přímo pomocí systémového varování. Apple nabízí jako alternativu svou aplikaci Apple Remote Desktop App, která však stojí 2090 Kč a sama o sobě nebyla aktualizována od roku 2017.

Apple popisuje Back to My Mac takto:

Back to My Mac je funkce iCloudu, která vám dovolí nastavit síťové spojení počítačů Mac a díky tomu lze k nim vzdáleně přistupovat. Se službou Back to My Mac můžete:

–          Sdílet soubory: Soubory a složky na vzdáleném Macu přesunete jednoduše do svého Macu.

–          Sdílení obrazovky: Používejte vzdálený Mac jako byste u něj seděli. Můžete používat svou myš a klávesnici a otevírat aplikace nebo upravovat dokumenty na vzdáleném Macu.

Apple nyní nabízí jako alternativu iCloud Drive pro synchronizaci souborů mezi Macy a sdílení obrazovky pomocí integrované aplikace Screen Sharing nebo již zmíněnou placenou verzi Apple Remote Desktop.

Alternativou mohou být také aplikace jako TeamViewer, které jsou pro domácí použití zdarma.

Nezapomínejme, že mimo jiné je macOS 10.14 Mojave poslední verzí macOS, která ještě podporuje 32 bitové aplikace. Další macOS bude plně 64 bitový.

Zdroj 9to5Mac