Evropská unie si chce posvítit na Apple a další za používání nestandardních portů

Evropská unie se chce zaměřit na Apple a další technologické firmy, které slíbily podpořit standardizaci jediného nabíjecího portu napříč všemi značkami, ale nakonec tak neučinily.

Jablečná společnost byla jednou ze čtrnácti, která v roce 2009 podepsala dohodu o standardizaci nabíjecích portů. Původní myšlenkou bylo, že když bude každá firma používat totožný fyzický konektor a napájení, uživatelé nebudou potřebovat neustále nové nabíječky ke každému telefonu. Technicky vzato by to pak mělo snížit výslednou cenu pro zákazníka a životní prostředí by méně trpělo.

Společnosti se zavázaly použít jediný standard – MicroUSB port – do roku 2011. Smlouva však vypršela bez jakéhokoli naplnění v roce 2012, kdy navíc Apple nahradil svůj 30 pinový konektor novým a moderním Lightningem.

Reuters nyní informuje, že EU opět zvažuje právně zakročit a vynutit standardizaci napříč všemi technologickými firmami.

V teoretické rovině dává pohled EU smysl, jenže než daná legislativa vejde v platnost, situace se změní. Původní dohoda dávala všem přechodné dvouleté období, které bylo posléze prodlužováno. Mezitím se ovšem technologie dále vyvíjela. Kdyby společnosti nakonec hromadně přijaly v roce 2014 (po posledním prodloužení) standard MicroUSB, tak by naopak došlo ke zdržení nasazení aktuálního USB-C.

EU očividně jedná bez ohledu na technologický sektor a pravděpodobně i bez potřebných znalostí. Mezitím v podstatě všechny společnosti přešly na USB-C konektory, tedy ovšem až na Apple, který u svých iOS zařízení používá Lightning.

Zdroj 9to5Mac