Rychlonabíječky zřejmě budou muset mít USB-C ověření, aby nabíjely nové iPhony 2018 plnou rychlostí

Zvěsti z mnoha koutů naznačují příchod nových nabíječek pro iPhony 2018. Tedy jablečné smartphony, které budou představeny letos v září. Nové nabíječky by měly získat USB-C a silnější příkon 18 W oproti současným 5 W. Zatím to ale vypadá, že mimo oficiální příslušenství budou muset ostatní výrobci splnit další podmínky.

Japonský blog Mac Otakara přinesl zprávu z dodavatelských řetězců, která se odvolává na nutnost takzvanou certifikaci USB-C Authentication (ověření, anglicky PDF zde), či také USBC-AUTH, aby byly schopné nabíjet iPhony plnou rychlostí. V opačném případě dojde k umělému snížení příkonu na 2,5 W a na displeji se zobrazí varovná hláška o nekompatibilním příslušenství.

USB-C ověření je druh ochrany proti nekompatibilním USB nabíječkám, které by mohly dané zařízení poškodit. Rovněž se tak firmy jako Apple snaží chránit proti útokům škodlivého hardware nebo software.

Cupertinská společnost je jedním z tisíce členů USB Implements Forum. Takže můžeme očekávat spoustu kompatibilního příslušenství od ověřených výrobců. Na druhou stranu při nákupu rychlonabíječky na aukčních serverech typu Amazon nebo eBay bude vždy lepší si kompatibilitu a certifikát nejprve ověřit, například vyhledáním na internetu.

Zdroj MacRumors