iFixit otestoval novou klávesnici MacBooků Pro 2018 – membrány chrání, ale ne dokonale

Známý server iFixit stihl už kromě kompletního rozebrání menšího modelu MacBooku Pro 2018 také otestovat novou generaci motýlkové klávesnice. Tu nově chrání takzvané membrány, u kterých Apple tvrdí, že jsou zde pro menší hlučnost psaní. Média však tuší, že jde ovšem o ochranu proti nečistotám. Jak si vedla klávesnice v testu odolnosti?

Technici iFixit si nachystali celkem nemilosrdné testovací podmínky. Klávesnici čekal speciální druh prášku, který simuloval prach a při nasvícení mírně světélkuje. Tímto práškem pak byla klávesnice zcela posypána.

Stejný test podstoupil i loňský model 2017. A skutečně, klávesnice třetí generace byla opravdu uchráněna, na rozdíl od té předchozí. Tam se dostal prach přímo pod jednotlivé klávesy a ty se začaly zasekávat.

Jenže test pokračoval dále aktivní částí, kdy technici začali psát texty. Ačkoli se většinou nic nestalo, v několika málo případech prach přeci jen pronikl i přes membránu a daná klávesa se zasekla.

Server iFixit tedy konstatuje, že modely 2018 jsou mnohem lépe chráněny a problémy by se neměly tolik vyskytovat, jako u předchozí generace. Je však stále nutné mít na vědomí, že ochrana pomocí membrán není dokonalá. Navíc technici vyjádřili obavy nad délkou výdrže a opotřebení membrán.

Zajímavostí je, že membrána není zvlášť pro každou klávesu. Naopak jde o jeden velký kus s výřezy, pod které je vložena klávesnice. Tloušťka u samotných kláves je menší o 0,25 mm z 1,5 mm na 1,25 mm. Přepracování se dočkal i mezerník, aby byl snadněji vyjmutelný.

Během včerejška unikly i materiály pro autorizované servisy. Ty naznačují, že při natržení membrány na jakémkoli místě znamená kompletní výměnu celé klávesnice. Opravy tedy nebudou nijak jednoduché.

Nové modely klávesnic MacBooků Pro 2018 s Touch Barem jsou tedy posunem vpřed, avšak stále mají limity.

Zdroj MacRumors