Apple pravděpodobně nezachrání vaše data z nových MacBooků Pro 2018 pokud selže logic board

V roce 2016 byly poprvé uvedeny MacBooky Pro s Touch Barem. Experti ze serveru iFixit odhalili SSD disky přímo napájené k logické desce. Spekulovalo se, že díky tomu nebude možné při selhání desky data zachránit. Naštěstí tomu tak nebylo. O dva roky později s modely MacBook Pro 2018 se však situace obrátila.

Apple má speciální nástroj, kterým je schopen zachránit vaše data z MacBooků Pro s Touch Barem 2016 a 2017. Tento nástroj funguje i v případě kdy selže logická deska, ale SSD poškozeno nebylo. Mají jej jak technici v Apple Storech, tak autorizované servisy Applu.

Nástroj je v podstatě malá černá skříňka s USB-C kabely. Připojuje se k portu pro záchranu dat na poškozené logické desce a funkčnímu (náhradnímu) MacBooku Pro s USB-C.

Jakmile je vše propojeno, technik jednoduše zapne nástroj a poté aplikaci Migration Assistant (Průvodce přenosem dat v české verzi macOS) a postupuje dále standardními kroky.

Nástroj samozřejmě není dokonalý, ale většinou se vše zdaří. Bohužel se zdá, že u nových MacBooků Pro 2018 s Touch Barem už nebude tento postup možný.

Při rozebírání modelu 2018 totiž technici iFixit zjistili, že port pro záchranu dat na logické desce zcela chybí a to u 13“ ale i 15“ verze.

Server MacRumors kontaktoval své zdroje v Apple Storech a autorizovaných servisech, zdali bude možné nástroj pro migraci dat i nadále využívat. A zpráva není pozitivní, jelikož se opakovaně vrátila odezva, že u nových modelů není záchrana dat možná.

Jedinou výjimkou je situace, kdy je notebook ještě funkční. Tehdy lze využít Target Disk Mode a nabootovat z disku v jiném Macu. Mimo tuto situaci jsou však data očividně ztracena.

Port pro záchranu dat zřejmě ustoupil novému čipu Apple T2, který se má starat o šifrování SSD, podobně jako u iMacu Pro. Zdroje z Apple Storů rovněž tvrdí, že dle nových příruček mají zákazníky více upozorňovat na zálohy pomocí Time Machine.

Server MacRumors rovněž obdržel interní servisní dokumenty k záchraně dat pomocí Migration Tool. Nenajdeme zde žádnou zmínku o MacBoocích Pro 2018.

Zákazníci tedy musí sami opravdu pečlivě zálohovat.

Zdroj MacRumors