Apple aktualizoval MacBooky Pro, stojí však za vaše peníze?

Snad všechny jablečné servery včera informovaly o dlouho očekávané aktualizaci MacBooků Pro. Do vínku konečně dostaly procesory řady Coffee Lake a některé si nyní mohou sáhnout až k 32 GB RAM. Jenže není vše tak růžové, jak se zdá. Podívali jsme se na aktualizaci hardware kritickým okem a pomůžeme zodpovědět otázku, zdali se koupě modelu 2018 vyplatí.

Na první pohled vše vypadá skvěle a navíc se nezměnila ani cenovka, tedy pokud nepočítáme konfigurace na zakázku (CTO). Z prodeje navíc zcela zmizel 15“ model z roku 2015, který máme například v redakci na stole a jsme s ním velmi spokojení. Pojďme ale k novinkám.

Co se změnilo u modelů s Touch Barem?

  • Apple konečně dohnal konkurenci a osadil své laptopy procesory Intel Core 8. generace zvané Coffee Lake. 13“ modely mají 4 jádrové verze a jsou dle Applu až 2x rychlejší než předchůdci, 15“ modely pak mají 6 jádrové verze a jsou až o 70 % rychlejší.
  • 15“ modely přešly na standardní DDR4 RAM místo nízkonapěťové LPDDR3 RAM, takže limit se zvedl až na 32 GB. Zároveň však Apple zvýšil kapacitu baterie, aby pokryla vyšší odběr standardních DDR4 RAM. Výdrž by měla být +- stejná. 13“ modely zůstávají u LPDDR3 RAM a jejich limit je nezměněný na 16 GB.
  • Oba modely mají nový ARM Apple T2, který má podporu „Hey Siri“ a stará se rovněž o Touch Bar a další systémy.
  • Nově mají oba modely True Tone display, podobně jako iPady a iPhone s automatickou úpravou barevného spektra.
  • Aktualizován byl i Bluetooth na verzi 5.0, specifikace Wi-Fi zůstávají při stejném.
  • Nová motýlková klávesnice třetí generace osazená v obou modelech by měla snížit hlučnost při psaní. Ovšem o vyřešení problému s nefunkčními klávesami nebyla zmínka.
  • Možnost objednat vyšší kapacity SSD, avšak za mnohem vyšší ceny.
  • Grafické karty 15“ modelů startují s 4 GB video RAM, což je při nárocích Retina displeje více než vhodné.

A co zůstalo při starém?

  • Kompletně celé šasi, včetně portové výbavy.
  • Kapacita SSD disků v základu.
  • Zůstává i rozlišení displeje.
  • Cena základních konfigurací (vyjma konfigurací na zakázku).

Základní MacBook Pro 13“ bez Touch Baru nebyl aktualizován vůbec.

Při pohledu na to vše jde spíše o dohnání toho, co konkurence už nabízí alespoň z hlediska výkonu. Velkým zklamáním budou asi stále miniaturní velikosti disků nebo 8 GB RAM v základu u 13“ modelů. Opravdu si myslíme, že počítač za bezmála 56 tisíc by měl mít 16 GB RAM.

Vítězem se tak očividně stává 15“ model, do kterého se toho vešlo nejvíce. Aktualizovaný procesor, rychlejší paměti a grafická karta mu dávají zelenou. Naopak 13“ verze trochu ostrouhala a kromě procesorů toho o moc více nenabídne.

Bude velmi zajímavé, jestli s „novou“ třetí generací klávesnice jsou vyřešeny problémy s nereagujícími klávesami. Apple mlčí a servery zatím nemají kusy k testování. Uvidíme.

Dle našeho názoru tak mohou zůstat majitelé min. 2017 modelů chladní, tedy pokud zásadně nepotřebují procesorový výkon. U 2016 lze v podstatě říci totéž, ač tam bude u výkonu rozdíl podstatně vyšší. Avšak peníze z peněženky určitě vytahovat nemusíte a pokud můžete, ještě rok počkejte.

Na závěr dodáme, že si Apple připravil sekci o externí grafické kartě a boxu, jenž připravil ve spolupráci s Blackmagic. Řešení to je zajímavé, avšak v současném SuperApple Magazínu jsme otestovali další modely a najdete zde i návod a rozuzlení, zda za to eGPU vůbec stojí.