Apple aktualizoval firmware nových MacBooků Pro 2018 a zlepšil stabilitu a výkon při přehřívání a zátěži

Apple včera vydal aktualizaci firmware pro všechny MacBooky Pro 2018. Aktualizace je určena pro macOS 10.13.6 High Sierra a kompletní řadu MacBooků Pro s Touch barem uvedených nedávno s novými procesory Intelu. Cupertino tak reaguje na problémy s kolísavým výkonem procesorů v zátěži a při přehřívání. Oproti původním zprávám se totiž nakonec problém týkal všech modelů.

A mnohé servery a YouTubeři hlásí pozitivní výsledek. Výkon se stabilizoval, už nedochází tolik k efektu zvanému „throttling“, kdy se záměrně snižuje takt procesoru, aby se mohl uchladit. Problém byl nejvíce znatelný u MacBooku Pro 15“ s Core i9 procesorem. Prvně na tento problém upozornil Dave Lee na svém YouTube kanálu.

Zkazky so rovněž objevily na síti Reddit, kdy si povšimli stejných problémů majitelé nových 13“ verzí s Touch Barem. U menších verzí nebyl problém tak znatelný, ale vyskytoval se očividně také.

Testy MacBooku Pro 2018 13″ verze dle uživatelů sítě Reddit (vlevo před aktualizací, vpravo po – méně výkyvů = lepší)

Krátce po větší medializaci jej kontaktovali zástupci Applu, aby společně přišli na to, co přesně vyvolává throttling procesoru. Společně se podařilo odhalit kritickou chybu, která vše zapříčinila. Dle vyjádření chyběl digitální klíč ve firmware, který by kontroloval systém chlazení v zátěži. To znamenalo okamžité snížení taktů a maximální výkon chlazení.

Všechny velké servery jako CNET, Macworld a Geekbench už otestovaly konfiguraci MacBooku Pro 15“ s Core i9 procesorem. Shodně hlásí zlepšení a dokonce místy nárůst výkonu až o 10 %.

Grafy výkonu před (pre-patch) a po (post-patch) aktualizaci (MacRumors)

Dave Lee rovněž v nejnovějším videu potvrzuje, že se zdá být vše vyřešeno. Zároveň však zkusil porovnat MacBook Pro 15“ s Core i9 oproti konkurenci Alienware 17 R4, Acer Helios 500 a Asus G703. Možná dle očekávání MacBook zaostává a to hlavně díky faktu, že má sice krásné tenké tělo, ale ostatní „tlusté“ notebooky sází mnohem více na kvalitní chlazení.

[HTML1]

Na druhou stranu byl MacBook Pro nejméně hlučný ze všech i v plné zátěži, a to je co říct.

Zdroj MacRumors