watchOS 5 přijde s automatickou detekcí cvičení, Walkie-Talkie, ale také ukončením podpory Series 0

Apple nachystal sadu novinek pro operační systém svých chytrých hodinek. Mimo jiné se tak, dočkáme nových cvičení, automatické detekce pohybové aktivity anebo funkce vysílačky Walkie-Talkie. Co už trochu zapadlo je oficiální ukončení podpory prvních jablečných hodinek.

Asi nejdůležitějšími změnami jsou přepracovaná cvičení. Hodinky s watchOS 5, které už od současné verze watchOS 4 umí aktivně měřit tepovou frekvenci, se nyní pokusí odhadnout kdykoli začnete nějakou pohybovou aktivitu. Samy vám pak nabídnout, zda a jaké cvičení chcete zahájit. Uživatelé posedlí Quantified-Self (sebeměřením) tak už nepřijdou o žádná data.

Apple kromě plnění kroužků přidává také výzvy a soupeření s přáteli. Přímo na pódiu to ukazovala jedna z představitelek Applu, kdy šlapala na rotopedu a překonávala výzvu svého kolegy. Apple tak dále „gamifikuje“ (přidává herní prvky) své akvitity s hodinkami.

K současné sadě cvičení přibyla Jóga a hiking (tedy chůze po horách) s patřičně přizpůsobeným měřením tepové frekvence a upraveným výpočtem spálených kalorií. Další ladění a úpravy se dočkaly cvičení zaměřená na běh.

Novou zajímavou funkcí je určitě Walkie-Talkie aplikace. Pamětníci starých Nokií a Ericsonů si určitě vzpomenou na funkci vysílačky. A ani Apple o této vychytávce nemluví poprvé, jelikož ji poprvé ukázal už v roce 2014. Nyní však skutečně přichází, a to do jablečných hodinek.

Kromě vysílačky se do watchOS 5 dostaly také Podcasty, které se navíc budou automaticky synchronizovat a nabídnou možnost poslechu offline.

Siri ciferník by měl být o řád chytřejší díky integraci zkratek (vlastních namluvených povelů) a lepších návrhů, včetně provázanosti na HomeKit. Rovněž nyní mohou vývojáři třetích stran nabídnout své akce pro Siri ciferník.

Apple se pokusil i o integraci WebKitu do watchOS 5. Hodinky nyní umí částečně zobrazit webový obsah. Nečekejte však plnohodnotné surfování. Podpora je zde primárně z důvodu načítání HTML emailů anebo příloh.

V USA a podporovaných zemích budou nově Apple Watch s watchOS 5 také podporovat studentské karty, takže studenti budou schopni například vcházet do budov pouze s pomocí hodinek anebo se identifikovat při jiných příležitostech.

Apple rovněž neopomenul uvést nový Pride ciferník a k němu patřičně zbarvený řemínek.

Na závěr musíme podotknout, že Apple se opravdu odhodlal upustit od podpory Apple Watch Series 0 (tedy prvních jablečných hodinek). Pokud budete chtít všechny novinky z watchOS 5, budete potřebovat minimálně Series 1. Prvním hodinkám tedy definitivně odzvonilo.

Zdroj Apple, MacRumors