TSMC zvyšuje produkci 7nm čipů pro nové iPhony

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company zkráceně TSMC začala produkci pokročilých 7 nm čipů. Jedním z největších zákazníků tohoto dodavatele je i Apple, a tak se odhaduje, že právě část těchto čipů budou procesory A12 pro nové iPhony. 

Start výroby oznámil nově jmenovaný CEO C.C. Wei, který hovořil na technologickém symposiu společnosti. Jedním z cílů jeho řeči bylo rozptýlit pochybnosti, že výroba čipů je pomalejší, než bylo očekáváno. Nebyly sděleny konkrétní čísla, ale TSMC hodlá navýšit výrobní kapacitu až na 12 milionů jednotek v roce 2018 z 10,5 milionů v roce 2017.

Čipy vyrobené 7 nm výrobním procesem jsou připravené na umělou inteligenci, vysoký výkon v grafických výpočtech, kryptoměny a 5G sítě a aplikace. Celkem jde o 50 růdzných variant čipů pro rok 2018. Pro iPhony může 7 nm proces znamenat opět navýšení výkonu, tak jak se každý rok očekává.

Kromě Applu jsou dalšími významnými zákazníky například AMD, Bitmain, Nvidia nebo Qualcomm. Ne všechny objednávky se však stihnou letos a na některé společnosti se dostane až v příštím roce.

Wei rovněž oznámil, že mezi lety 2019-2020 hodlá TSMC investovat 25 miliard USD do přechodu na 5 nm výrobní proces.

Dle informací DigiTimes zůstává TSMC i nadále exkluzivním dodavatelem Applu. Tak jako tomu bylo u loňských čipů A11 Bionic (iPhone 8 / 8 Plus / X) nebo A10 Fusion v roce 2017 (iPhone 7 / Plus).

TSMC je údajně momentálně nejlépe schopný splnit nároky jablečné společnosti, a tak se obnovení spolupráce se Samsungem v brzké době neočekává. Naposledy dodával Samsung pro Apple čip A9 (iPhone 6s / 6s Plus) v roce 2015. To způsobovalo frustraci těm zákazníkům, kteří zakoupili model osazeným právě tímto výrobcem. Modely s TSMC čipy totiž mívaly lepší výdrž na baterii.

Zdroj MacRumors