Safari už zobrazuje favicony v iOS 12 a macOS Mojave (návod)

Některé, často i triviální funkce trvá Applu až příliš dlouho implementovat. O mnohém by mohl hovořit prohlížeč Safari, který ač používá kvalitní jádro WebKit a rychlostí umí ohromit, jeho uživatelské rozhraní často postrádá základní prvky. Nyní konečně přibyl jeden z nich, na který se dlouho čekalo.

Jde o známé „favicony“, což jsou malé ikonky webů, které fungují jako loga a rozlišují tak jednotlivé stránky. Apple tak funkci do svého prohlížeče přidává až po řadě let za konkurencí.

Paradoxně jedním z prvních byl Internet Explorer, a to už v roce 1999. Později následoval Firefox, Opera a samozřejmě Chromě. Jen Safari stále jakoby nic. Nyní Apple potvrdil na své stránce „What’s New in Safari“, že mimo jiné přidal do svého prohlížeče i favicony.

Pro mnohé může jít možná o zbytečnou funkci a budou kroutit hlavou. Zkuste však někdy mít otevřených deset, patnáct tabů a orientovat se v nich pouze pomocí textu. A právě tehdy přichází ke slovu ony favicony, jelikož vám jasně a jednoduše zlepšují orientaci v otevřených záložkách.

Známý Apple blogger už si před lety povzdechl, že favicony jsou jedna z mnoha příčin, proč uživatelé raději volí konkurenční prohlížeče.

Bohužel, favicony, ač v iOS 12 a macOS 10.14 podporované, nejsou ve výchozím stavu zapnuty. Musíte si je aktivovat ručně:

Mac

  • V otevřeném Safari zvolte Předvolby
  • Klepněte na Panely
  • Zaškrtněte nových checkbox „show website icons in tabs“ / „ukázat ikony webů v panelech“

iOS

  • Otevřete aplikaci Nastavení
  • Klepněte na Safari
  • Přepněte přepínač Show Icons in Tabs / Ukázat ikony v panelech

Safari 12 je zatím dostupné pouze v betaverzích iOS 12 a macOS Mojave.

Zdroj MacRumors