iOS 12 ve znamení Memoji, skupinových notifikací, malá vylepšení a podpora starších zařízení

Při pohledu na představený iOS 12 se nemůžeme ubránit pocitu, že se Apple letos vydal opravdu spíše cestou učesání operačního systému místo překotných novinek. Tedy ne že by na vychytávky nebyl prostor, vždyť jsme se dočkali revolučních Memoji, skupinových oznámení, skupinových hovorů FaceTime, zlepšených funkcí Zdraví a dalších. 

Celkově však iOS 12 působí klidnějším dojmem a jednou z hodně zdůrazňovaných vlastností byla podpora starších zařízení. Systém by teď měl být svižnější, a dokonce byla potvrzena podpora i tak starého telefonu, jakým je iPhone 5s. Některé akce budou i o polovinu rychlejší, třeba jako otevření fotoaparátu.

Dalšího uhlazení se konečně dočkaly i notifikace čili oznámení. Zde si vzal Apple (ačkoli to nepřizná) za vzor Android a naučil se jednotlivá oznámení seskupovat. Dlouho žádaná funkce je tedy zde a celkově zpřehlední jinak místy chaotický proud oznámení, který se místy na odemčené obrazovce vyskytoval. Notifikace aplikací, které dlouho nepoužíváte půjdou zcela vypnout a iOS se vám to bude pokoušet inteligentně nabídnout.

Podobně jako Apple seskupil notifikace jsme se dočkali i skupinových hovorů FaceTime. Funkce, která tu měla dle nás být už při uvedení, nyní přichází i ve svěžím grafickém kabátku. Skupina až 32 lidí je pak zobrazena systémem dlaždic, kdy tu největší zaujímá aktuálně hovořící jedinec.

I tento skupinový hovor lze ozvláštnit novinkou, kterou ocení zejména teenageři. Jsou to „Memoji“ tedy řekněme Animoji 2.0. Svůj obličej můžete nyní nasnímat a vytvořit si animovaný emotikon přesně podle vás. Ten pak nejen posíláte jako zprávu, ale můžete jím nahradit svůj obličej právě při telefonování. A když už se o Animoji bavíme, čekají nás přírůstky v podobě tygřice, Koaly, ducha a T-Rexe.

Ve Spojených státech je teď velké téma užívání mobilních technologií a závislost na nich. Apple reaguje patřičnými funkcemi až v iOS 12, takže jej předběhl Google s Androidem. Každopádně i Apple nyní přímo v iOS nabízí integrované funkce pro měření využívání mobilního zařízení. Dozvíte jak často a jak přesně své zařízení používáte, včetně grafických přehledů. Tato data se rovněž dostanou k rodičům, pokud je dané zařízení v rodičovské zprávě. Můžete tak snadněji svým ratolestem regulovat čas strávený na mobilních zařízeních.

Apple nedávno zakoupil firmu Workflow a první plody budeme moci spatřit už v iOS 12. Díky novým „Siri Shortcuts“ budete moci v jednom z podporovaných jazyků namluvit povely, jež se postarají o různé akce. Můžete tak rychle spustit danou aplikaci, zareagovat na emaily nebo zprávy s přílohou případně lépe ovládat svou Domácnost. Ke zkratkám se dostanou i aplikace třetích stran, takže portfolio funkcí se opravdu rozroste a bude velmi komplexní.

Funkce, která asi příliš nebude fungovat u nás, je vylepšené vyhledávání ve fotkách. Apple se snaží dále posouvat strojové učení a iOS tak bude umět dále rozpoznávat nové objekty na fotkách. Poté když ve vyhledávání zadáte patřičné klíčové slovo, fotky budou schopny vše okamžitě vyhledat přímo ve vašich snímcích.

Další funkcí, kterou si našinec nevyužije je inteligentní napovídání Siri. Ta umí odhadnout jednotlivé akce a když například jedete pozdě na schůzku, nabídne vám akci zavolat dotyčné osobě nebo poslat omluvnou iMessage.

Dále můžeme zmínit vylepšení v:

  • Apple iBooks, jednodušší rozhraní a integrace audioknih
  • Apple News, jež u nás však nefungují
  • Akcie s podporou News
  • CarPlay
  • Diktafon na iPadu a macOS se synchronizací přes iCloud
  • Wallet podporující studentské karty, podporované zatím v USA a vybraných zemích

Apple podporuje s iOS 12 všechna zařízení, která podporovala i současný iOS 11.

Zdroj Apple, MacRumors