iOS 12 umožní snadné sdílení hesel přes AirDrop

Aplikace starající se o vaše hesla jsou skvělým zjednodušením práce a úsporou času. Místo abyste byli nuceni si všechna hesla a přihlašovací jména pamatovat, stačí vám pouze jednoduchá aplikace typu systémová Klíčenka nebo 1Password. Nové API v iOS 12 posouvá správu hesel ještě o krok dále a nabízí jejich sdílení.

Zcela jednoduchý případ, kdy potřebujete někomu propůjčit své přihlašovací údaje, může být i noční můrou. Doslova vykuchat a poslat heslo kolegovi k té správné službě nemusí být vždy jednoduchou záležitostí.

Naštěstí Apple v iOS 12 přináší nové API, díky kterému bude možné sdílet přístupové údaje přímo přes AirDrop. A není nutné využívat zrovna systémovou klíčenku, jelikož Apple se rozhodl zpřístupnit své API také vývojářům třetích stran.

Apple rovněž přidává možnost aplikacím třetích stran jako jsou 1Password a LastPass aby využívali nového automatického vyplňování přihlašovacích údajů v aplikacích včetně webového prohlížeče Safari.

Rovněž můžete použít anglickou frázi „Siri, show me my passwords“ a Siri nyní nově otevře vaši iCloud Klíčenku a poté co zadáte biometrický údaj (Touch ID, Face ID) nebo heslo okamžitě zobrazí hesla.

Sdílení hesla přes AirDrop (MacRumors)

Pokud máte betaverzi iOS 12, tak můžete s ostatními vyzkoušet snadné sdílení aplikaci Nastavení –> Účty a hesla –> Hesla k aplikacím a webům. Poté stačí vybrat přihlašovací údaje a přidržet prst nad těmi, která chcete sdílet. K tradiční nabídce Kopírovat nyní přibyla i volba AirDrop. Při posílání se musí biometricky (nebo heslem) ověřit i druhá strana. Sdílení funguje na iOS 12 a macOS 10.14 Mojave.

Zdroj MacRumors