Inženýr Applu a YouTuber Mark Rober pracuje na technologii proti cestovní nevolnosti u autonomních vozidlech

Inženýr Applu a oblíbený YouTuber Mark Rober pracuje na speciálním projektu týkajícího se autonomních vozidel. Rober je přitom známý svými videi z oblasti vědy, které často dosahují až několika milionů shlédnutí. 

Magazín Variety si však povšimnul, že Rober pracuje na projektech virtuální reality (VR) „palubní zábavy pro samořiditelná auta.“ Po prozkoumání Roberova profilu na síti LinkedIn zjistíme, že pracuje jako pruduktový designér v nespecifikované firmě už od roku 2015. To značí, že na projektech Applu už pracuje nějakou chvíli.

Aby magazín vysvětlil, na čem Rober pracuje, přikládá pár patentů Applu pokrývající žádosti o „Immersive Visual Display“ (volně přeloženo jako obrazovka, která vás vtáhne) a „Augmented Virtual Display“ (obrazovka rozšířené reality). Ty byly podány už v roce 2016 a popisují systémy virtuální reality, které by mohli používat pasažéři samořiditelných aut. V kolonce hlavního vynálezce je uveden Mark Rober.

Oba patenty popisují headset (brýle, přilbu) virtuální reality, který pomáhá zabránit pocitu nevolnosti v samořiditelných vozidlech. Jeden z nich se přitom soustřeďuje na nahrazení skutečného světa virtuálním prostředím, které nahrazuje reálné prvky, okolo nichž vozidlo projíždí, zatímco druhý nahrazuje pohyb prostředí stálým prostředím.

Virtuální systém by tak měl pomoci odstranit nevolnost z pohybu a dovolit všem pasažérům například pracovat, díky tomu, že v samořiditelných autech není přítomen řidič. Rovněž by také mohl poskytnout jiné obohacené zážitky z jízdy, pomocí rozšířené reality (například body zájmu známé z map).

Mnoho pasažérů ve vozidlech zažívá pocit nevolnosti, tedy většinou kromě na řidiče. Jenže s příchodem samořiditelných aut bude každý pasažér a pravděpodobně se budou chtít v průběhu jízdy nějak zabavit, například cestou do práce. Pasažéři v tradičních nebo autonomních vozidlech si mohou například chtít číst knihu případně pracovat na počítači.

 

Apple momentálně pracuje a testuje autonomním software v autech Lexus SUV, která jezdí poblíž Cupertina a technologie je rovněž implementována do některých vozidel zaměstnanců.

Apple rovněž podepsal dohodu se společností Volkswagen, aby otestoval svůj software na autech Volkswagen T6 Transporter. V nich chce převážet především zaměstnance mezi jednotlivými budovami v San Franciscu.

Není jasné, zdali Apple hodlá implementovat VR technologii od Robera, ale jak už to u technologických firem bývá, mnoho technických konceptů se nikdy nemusí dočkat realizace.

[HTML1]

Jedno z videí na YouTube kanálu Marka Robera

Zdroj MacRumors