Gurman – WWDC 2018 přinese hlavně software, hardware nečekejte

Každoroční vývojářská konference WWDC se blíží a klepe na dveře. Letošní ročník 2018 se koná už v pondělí. Mlýn spekulací se roztočil na plno, ale mnoho nadějí pravděpodobně hasne po vyjádření Marka Gurmana z Bloombergu, který má kvalitní zdroje a málokdy se plete. Gurman navíc prohlásil, že na letošním WWDC hardware neuvidíme, ale spíše někdy ke konci roku.

Gurman si zakládá na svých informacích a nejenže krotí všechny divoké spekulace, ale v podstatě rázně zařízl veškeré naděje, které se nového hardwaru týkají. Podle něj můžeme čekat pouze softwarové novinky, a to ještě z několika málo oblastí:

  • Nástroje pro Zdraví v iOS 12 – zejména z hlediska, jak moc používáte své mobilní zařízení, což přispívá k řešení hojně diskutovaného téma závislosti na mobilních zařízení v USA.
  • ARKit 2 – hry využívající rozšířené reality dostanou možnost multiplayeru – hry pro více hráčů.
  • Apple by mohl oficiálně odhalit, že pracuje na multiplatformních aplikacích tak, že bude v budoucnu možné spouštět iOS aplikace na Macích.
  • Dále čeká drobná vylepšení pro notifikace, akcie, videohovory a Animoji skrz FaceTime.

Celkově Gurman očekává spíše mírnější aktualizace a vylepšení než zásadní novinky. Apple se soustředí na kvalitu a stabilitu ve všech operačních systémech od iOS, macOS, tvOS až po watchOS.

Rovněž podotýká, že některé nové funkce, které měly přijít s iOS 12 byly odloženy. Takže se nedočkáme přepracovaného obrazovky s ikonami a více informacemi (widgety ala Android), ani lepší umělé inteligence ve fotkách nebo souborových manažerů pro iPad. To vše bude muset počkat.

Bohužel podle Gurmanových zdrojů nedojde ani k omlazení hardware v současných strojích, natož uvedení nového. Ti, kteří se těšili na nové procesory Intelu v Macích budou pravděpodobně zklamáni jako ti, kteří čekali třeba iPhone SE 2 nebo iPad Pro s Face ID.

Gurman tvrdí, že Apple na novém hardwaru pracuje. Chystá aktualizovaný MacBook Air, nové Apple Watch včetně nových modelů iPhone. Nedočkáme se jich očividně dříve než na zářijové Keynote.

Jestli si Gurman udrží současnou pozici nejlépe informovaného redaktora a nepletl se uvidíme už v pondělí 4. června, kdy WWDC 2018 startuje úvodní Keynote.

Zdroj MacRumors