Greg Joswiak z Applu odmítá plánované zastarávání zařízení jako nejšílenější nápad na světě

Známý představitel blogu Daring Fireball, John Gruber, vyzpovídal vice prezidenta marketingu jablečné společnosti Grega Joswiaka a vice prezidenta inženýrství Mike Rockwella. Celé sezení proběhlo v úterý formou live podcastu a nad některými zajímavými body se stojí za to pozastavit. 

Jedním ze zásadních oznámení úvodní Keynote WWDC 2018 bylo, že se iOS 12 zaměří na celkový výkon zařízení. Vedoucí softwarové divize Craig Federighi zdůraznil, že nárůst výkonu na starších zařízeních může být až násobný.

Například klávesnice se na iPhone 6 Plus s iOS 12 objeví o 50 % rychleji, aplikace se načtou až dvojnásobně rychle anebo fotoaparát se ze zamčené obrazovky otevře o 70 % rychleji.

Gruber na pódiu podotkl, že důraz Applu na výkon a rychlost musí být jasnou odpovědí na údajné plánované zastarávání zařízení, nebo myšlenky, že Apple záměrně zpomaluje starší telefony s dalšími softwarovými aktualizacemi. To vše z důvodu, aby zákazníci častěji obměňovali svá zařízení.

Joswiak rychle zareagoval, že „to je nejšílenější nápad na světě“ a vyzdvihl iOS 12 jako „opravdu dobrý update.“

[HTML1]

Záznam z podcastu (YouTube, Anglický jazyk)

„To je nejšílenější nápad na světě. Já poskytnu podělanou (v originále „shitty“) uživatelskou zkušenost proto, aby sis šel koupit nový produkt,“ vtipkuje Joswiak. „Ale k tvé myšlence – bylo toho už tolik, že lidé zapomínají, jak skvělé jsou softwarové aktualizace. Za prvé, máme 95% zákaznickou spokojenost s iOS 11… což je parádní. V průběhu let jsme vydali mnoho úžasných funkcí, od App Store až k iMessage.“

„Softwarové aktualizace jsou velmi důležité,“ dodal. „Musíte brát v potaz, že podporuje zařízení vydaná v roce 2013. Zařízení, nedávno uvedená… iPhone X… jsou mnohem rychlejší než ta starší, už díky tomu, jak se zrychlily čip. Máme ty nejrychlejší. Naše loňské čipy jsou rychlejší než ty letošní od konkurence.“

Joswiak dále řekl, že Apple chce věnovat starším zařízením „speciální pozornost“, aby nedocházelo ke zpomalením z důvodu zátěže na hardware.

„Craig to dobře ukázal, podívejte, pracujeme na inženýrství a hodně testujeme… abychom všem ukázali, že zdvojnásobíme výkon pro všechny s iOS 12,“ řekl. „iOS 12 podporuje tatáž zařízení jako iOS 11, tedy produkty spadající až do roku 2013… až k iPhone 5S, takže to bude prostě opravdu dobrý update pro lidi.“

„Pokud bychom chtěli, abyste si koupili nový hardware, tak budeme podporovat těch 6 % našich uživatelů,“ zavtipkoval.

Což byla narážka na fakt, že nejnovější Android běží od svého uvedení pouze na 6 % zařízení, mezi které patří primárně novinky, a hlavně vlajkové lodě konkurenčních společností.

Zdroj MacRumors