Apple Mapy lze nyní vkládat do webových stránek díky MapKit JS

Apple Mapy nedoznaly v iOS 12 žádných velkých změn. MapKit tým však na WWDC 2018 oznámil, že oficiálně zpřístupňují MapKit jako webový framework. To znamená, že dnes velmi oblíbené služby Google Mapy dostávají konkurenci v podobě jablečné společnosti i na webu. 

MapKit bude umožňovat vkládat mapy přímo do webových stránek podobně, jako to dělá právě Google. Apple tak vstupuje do sektoru, který téměř celý ovládá právě gigant z Mountain View.

MapKit nabízí stejnou komponentu, kterou už Apple používá například na iCloud.com v sekci Find My iPhone anebo na oficiální stránce WWDC 2018.

Apple MapKit JS knihovna startuje v betě už tento týden. Je v podstatě shodná s frameworkem pro nativní iOS aplikace s typickým designem a daty Apple Map.

První zmínka o MapKitu se objevila už v průběhu WWDC 2016. Trvalo však několik let, než Apple framework vyladil a zpřístupnil pro webové rozhraní.

Framework bude nabízet vše, co byste od moderního nástroje očekávali. Nabídne responzivní zobrazení pro desktopová i mobilní zařízení a uživatelé budou moci používat sadu gest, na která jsou zvyklí.

MapKit využívá k zobrazování svých vektorových dat WebGL. Tato technologie využívaná prohlížeči však velmi závisí na výkonu hardware, a tak na slabých strojích nemusí prezentace zcela odpovídat tomu, co známe z nativní aplikace. Na straně vývojáře však jde o pouhých pár řádek kódu, které umístí do své stránky.

MapKit dále umožňuje například anotace a zvýraznění anebo vložení tras mezi body zájmu. Zajímavý příklad naleznete na tomto odkazu.

V době bety mohou vývojáři využít MapKit JS s limitem 250 000 instancí a 25 000 volání na jedno API denně. V porovnání s Google Maps API jde o velmi dobře posazené limity, jelikož Google ve free verzi nabízí pouze 100 000 instancí za měsíc.

Více o MapKit JS naleznete na stránkách pro vývojáře zde (anglicky).

Zdroj 9to5Mac