Angela Ahrendts z Applu – Retail neumírá, ale musí se vyvinout

Viceprezidentka pro retail obchod Applu Angela Ahrendts byla hostem v Cannes Lions, což je mezinárodní festival ve Francii určený kreativním osobnostem anebo společnostem. Během rozhovoru, jehož tématem bylo i fungování Applu, se s moderátorem dotkli i budoucnosti kamenných obchodů. 

Ahrendts zmínila čísla analytických firem, která naznačují masivní posuv k nakupování produktů online. Na druhou stranu stále většina zákazníků dokončí svůj nákup v kamenné prodejně, kde si zboží i vyzvedne.

Zákazníci často používají aplikace a webové stránky k vyhledání produktu a informací o něm, ale stále nejoblíbenější je tedy osobní vyzvednutí a fyzický kontakt, tak jak to dělá i Apple.

Máte své instinkty a máte k dispozici mnoho chytrých lidí z venku, a ti neříkají, že retail umírá. Ti říkají, že trojnásobně poroste, ale až v průběhu následujících pěti let… 75 % lidí nakoupí online, učí se, co koupit (co by asi chtěli koupit), ale 75 % nákupu se dokončí v kamenném obchodě. 

Z tohoto důvodu Ahrendts vysvětluje, že „retail nikam neodchází“ nebo „umírá“, ale spíše se „vyvíjí“ v průběhu času. Apple už provedl změny v obchodech směrem k „next-gen“ zážitku. Zaměřil se převážně na velikost prostor dovolujících pohyb a interakci lidí nebo konání doprovodných seminářů Today at Apple.

To podtrhuje další myšlenku Ahrendts, která říká, že retail už zdaleka není jen o nakupování.

Ahrendts se rovněž bavila o vnitřní sociální síti, kterou Apple přezdívá „Loop“. Cupertino jí měří spokojenost zákazníků a využívá k tomu dialogy se zákazníky i zaměstnanci obchodů. Loop studují Ph.D. studenti a výsledky pomohou vedení Applu nadále zlepšovat systémy okolo kamenných obchodů.

„Nejsou zaměstnáni, aby prodávali,“ říká Ahrendts o zaměstnancích v obchodech. „Nemají provize ani nastavené kvóty prodeje. O co se snažíme je sjednotit všechny okolo naší velké vize a jaký dopad chceme udělat.“

Ahrendts je pravidelně zvána při různých příležitostech. Loni se krátce objevily i na keynote k iPhone X. Fortune ji v roce 2017 zařadil na 13 místo žebříčku nejmocnějších žen planety.

Zdroj MacRumors