OLED displeje ve všech budoucích iPhonech

Apple bude pokračovat ve směru vstříc OLED obrazovkám a klasické LCD již ponechá minulosti. Loňský iPhone X byl tedy dosud průkopníkem a jako první iPhone přinesl OLED obrazovku. Nebyl však jediným jablečným zařízením s OLED, neboť například Apple Watch využívaly tyto displeje dávno před ním. A zřejmě to nebudou jediné produkty.

Ačkoli letošní modely iPhonů ještě všechny OLED displeje zřejmě nenabídnou, napřesrok bychom se měli dočkat čistě OLED portfolia. Letošní trojice iPhonů ještě nabídne jeden model s LCD obrazovkou. Nástupci iPhone X a větší iPhone X Plus sice budou mít OLED displej, avšak levnější model s 6,1“ úhlopříčkou nabídne pouze LCD.

To by se ale mělo změnit v roce 2019, kdy celé portfolio přejde na OLED displeje. Informace přinesl jihokorejský server ET News.

„Společnost Apple nedávno začala plánovat modely iPhone pro rok 2019 a rozhodla se nasadit OLED ve všech třech typech,“ uvedl zaměstnanec Apple, který dodal: „OLED používaný v iPhone X (TEN) je nízkoteplotní polysilikon (LTPS) kvality LCD, výkonu a dalších parametrů. „

Jiný zaměstnanec sdělil: „Společnost Apple se rozhodla v roce 2019 dát OLED panel na nový model iPhone.“ Bude-li nový telefon však zastoupen více než třemi různými modely, teoreticky by ještě některý ještě mohl u LCD zůstat.“

 

OLED panel v iPhone X (via Apple)

Ačkoli to není poprvé, co slyšíme o kompletním přechodu Applu na OLED, finanční trhy berou tuto konkrétní zprávu nebývale vážně. Reuters zachytila pád akcií Japan Display o 10 % a Bloomberg si povšiml poklesu akcií Sharpu o 4 %.

Japan Display je současný dodavatel LCD obrazovek pro iPhony, ale postupně se přesouvá k OLED, kterou by měl nabídnout na počátku roku 2019. Bude však pro něj obtížné bojovat v konkurenci čítající Samsung a LG, kteří už mají zkušenosti a potřebné technické zázemí.

Samsung je v současnosti jediným dodavatelem OLED panelů pro iPhone X. Apple však finančně pomohl LG, aby dosáhla kvalitativně jeho úrovně. V současné době totiž Samsung patří mezi naprostou špičku, zatímco LG má kvalitativní nedostatky. LG by se dle další zpráv mělo stát dodavatelem displejů pro iPhone X Plus podobně jako u Google Pixel 2 XL.

Zdroj MacRumors