iPhone X stále vládne trhu

I přes všemožná proroctví o jeho neúspěchu vládne trhu iPhone X další kvartál. Jablečná vlajková loď v posledním čtvrtletí opět okupuje první příčku v žebříčku a vůbec špatně na tom nejsou ani ostatní modely iPhone.

Poslednímu dítku z Cupertina iPhonu X se stále daří. Společnost Strategy Analytics odhaduje, že Apple dodal na trh celkem 16 milionů kusů tohoto smartphone. A to znamená jediné – za poslední tři měsíce iPhone X opět ovládl trh a je nejlépe prodávaným chytrým telefonem posledního čtvrtletí. Tedy stejně, jako v na konci roku 2017.

„V současnosti ubíhajícím druhém kvartálu roku 2018 iPhone X stále vládne díky snoubení kvalitního designu, propracované kamery a aplikacím,“ říká Juha Winter, senior analytik ve firmě Strategy Analytics.

Tato data jsou v příkrém rozporu se všemi odhady a zprávami, které se dosud týkaly iPhone X a označovaly jej jako selhání nebo zklamání. Mnoho zpráv tvrdilo, že iPhone X nemá na obhájení své pozice zejména díky údajným špatným prodejům.

Zdroj Strategy Analytics

Mnoho z těchto zpráv bylo založeno na výsledcích dodavatelských firem jako jsou AMS nebo TSMC, které neustále upozorňují na slabší poptávku po smartphonech. Šéf Applu Tim Cook však všechno popřel už v minulosti s tím, že dodavatelský řetězec Cupertinské firmy je velmi komplexní a nikdo by neměl dělat závěry na základě izolovaných dat od jednoho dodavatele.

Ve skutečnosti Apple obsadil čtyři vrchní příčky z žebříčku nejprodávanějších smartphonů. V posledním čtvrtletí byly úspěšné také modely iPhone 8 a 8 Plus, které se umístily na druhém a třetím místě, a také starší iPhone 7 okupující čtvrtou příčku.

Data zprávy celkem potvrzují Cookovo prohlášení, že zákazníci si vybírají iPhone X častěji než jakýkoli jiný iPhone po celý první kvartál. Stejně, jako ke konci minulého roku. Podle něj je iPhone X vítěz Super Bowlu, i přesto, že byste možná chtěli, aby vyhrál o pár bodů více.

Apple v úterý ohlásil prodeje 52,2 milionů iPhonů za poslední čtvrtletí. Avšak společnost dále nekategorizuje dle jednotlivých modelů. Každopádně průměrná cena jednoho iPhone se zvedla z 655 USD na 728 USD, tudíž se iPhone X prodává celkem dobře.

Jediný zástupce Androidu, který se probojoval do top 5 bylo Xiaomi Redmi 5A, které patří do nižší střední třidy. Soupeř iPhone X Samsung Galaxy S9 Plus zahájil svůj prodej teprve v posledním měsíci čtvrtletí, a tak prozatím zaujal šestou příčku.

Zdroj MacRumors