iPad opět králem trhu

Apple v úterý sdělil své prodejní úspěchy, a kromě iPhone X se rovněž dařilo iPadům. Cupertinské firmě se podařilo v prvním čtvrtletí dosáhnout 9,1 milionů iPadů čímž si opět vydobyla opět první místo. Avšak ve stínu úspěchu se smráká na modelem iPad mini.

Analytická společnost IDC zveřejnila své odhady prodejů tabletů. Dle ní dosáhly iPady 28,8 % a v posledním čtvrtletí tak iPad opět kraloval. Navíc tento nárůst v prvním čtvrtletí je nejvyšší od roku 2014, kdy byl podíl dokonce 32,7 %.

Podíly trhu iPadů dle IDC chronologicky:

  • 2013: 40,2 %
  • 2014: 32,7 %
  • 2015: 26,8 %
  • 2016: 25,9 %
  • 2017: 24,9 %
  • 2018: 28,8 %

Podle IDC však trh s tablety klesá a letošní pokles činil téměř 12 % oproti stejnému čtvrtletí v minulém roce. To na druhou stranu ještě více zvýrazňuje úspěch iPadu, jelikož vyhrává v odvětví, které jinak upadá.

Prodeje tabletů dle IDC

Jablečný tablet zůstává nejoblíbenějším už od uvedení v roce 2010. Největší konkurence v podobě Samsungu si drží druhou příčku, avšak prodeje těchto tabletů vytrvale klesají. Podíl však i díky ztrátě zbylých výrobců zůstává stejný na hodnotě 16,7 %.

Zvláštní rozpor nastal u čísel firmy Amazon, kde se odhady IDC a Strategy Analytics výrazně liší. Zatímco první firma přisuzuje Amazonu 1,1 milionu prodaných tabletů, druhá naopak 2,8 milionů. IDC své odhady obhajuje tím, že prodeje tabletů od Amazonu jsou silně sezónní.

Trhem by ještě více mohl zahýbat levnější 9,7“iPad 2018, který přišel na trh až ke konci prvního čtvrtletí a do výsledků se tedy nezapsal.

Zatímco letošní iteraci iPadů Pro čeká údajně velký designový update s tenkými rámečky bez Home Buttonu anebo přidání Face ID, osud iPadu mini je stále nejistý. Jeho vybavení se prakticky nezměnilo od roku 2015, kdy byl představen. Mezi svými tabletovými bratry tak začíná zaostávat, a navíc z jeho prodejů čím dále více ukusují i jablečné telefony s většími úhlopříčkami. Nikdo si zatím netroufá odhadnout, jak nakonec dopadne.

Zdroj MacRumors