Harry Potter: Hogwarts Mystery aneb ADHD kouzelníci

Kdo by se nechtěl zúčastnit dobrodružství v Bradavicích. Navléknout hábit, mávnout hůlkou a přidat se do jedné z kolejí. Osobně prozkoumat svět čar a kouzel Harryho Pottera na vlastní kůži. Hra Harry Potter: Hogwarts Mystery pro iOS k tomu přímo vybízí.

A od hry dostanete opravdu to, co slibuje název – tedy prozkoumávání kouzelného světa Harryho Pottera. V podstatě ani ten Harry nechybí, ačkoli děj se odehrává před událostmi knih a filmů. Tu a tam se však objeví zmínky a narážky směrem k Potterovi. V podstatě i celý příběh až nápadně připomíná dobrodružství nejslavnějšího čaroděje s rozdílem, že tentokrát jste v hlavní roli vy.

Na začátku si vytvoříte svého čaroděje nebo čarodějku dle obrazu svého. Od vzhledu až po oblečení. Pojmenujete jej a už vás v poště čeká zvací dopis do Bradavic. Objevujete známé lokace a postupně se dostanete až do školy čar a kouzel.

Podobně jako má Harry ve filmu Malfoye, i vy máte svého protivníka v podobě čarodějky Meruly. Na rozdíl od Pottera však nejste mesiáš, který spasí celý svět, ale máte o poznání skromnější cíl – najít ztraceného bratra. Ten pátral po tajemství Bradavických trezorů a zmizel. Více prozrazovat nebudeme.

Hra se hraje v podstatě sama a připomíná spíše mix adventury a filmu. Tu a tam musíte na něco ťapnout a to něco je obvykle modře zvýrazněno. Při kouzlení musíte pak nakreslit určitý obrazec, ale vždy je vám zobrazena předloha, a tak se není nutné potřeba nic učit nazpaměť.

Postupem času získáváte zkušenosti a úrovně, díky nimž si odemykáte další kouzla. Vaši postavu také vyjadřují tři charakteristiky vyjádřené odvahou, empatií a znalostí. Využijete je například při duelech nebo řešení hádanek, ačkoli laťka není příliš vysoko a charakteristiky často letí vzhůru velmi rychle.

[HTML1]

Co ovšem vzhůru neletí, je hratelnost. Vývojáři vsadili na free to play model, což nemusí být nutně špatně. Problémem je jeho implementace.

V pravém horním rohu se nachází ukazatel energie. Tu utrácíte za jakékoli aktivity a ťapání. Jednotlivé pasáže hry jsou ohodnoceny časem a počte hvězd, na které je musíte splnit. A pro každou hvězdu je nutný počet určitých akcí. Občas tak strávíte minutu dvě ťapáním po obrazovce, abyste spotřebovali všechnu energii a zjistili, že pro dokončení levelu potřebujete jednou tolik.

Nezbývá, než čekat celé čtyři minuty na jeden bodík energie. Anebo si za diamanty energii nakoupit. No a diamanty, jak jinak, koupíte za skutečné peníze. Hra se tak celá reálně kouskuje do zhruba pětiminutových bloků, po kterých následují hodiny čekání. Při hraní si tak připadáte, jako byste měli poruchu zvanou ADHD neboli hyperaktivitu s problémy soustředění.

Navíc, pokud chcete jiný obleček než standardní kouzelnický hábit, musíte si jej koupit za zlaťáky. Zlaťáky sice v rozumné míře sbíráte při hraní, ale ty nejhezčí oblečky stejně stojí násobně více a hra vás opět tlačí k investici. U titulu zaměřeného primárně pro děti už jde o trochu moc tlačení na pilu.

Ve výsledku se tak stane, že hru vůbec nemusíte dohrát, pokud nejste skutečně hodně trpěliví a ochotní hodiny čekat nebo investovat balík skutečných peněz. Titul moc nezachrání ani opravdu pěkná grafika, na kterou se příjemně kouká.

Tvůrci při příběhu počítali pravděpodobně s cestou ala Harry Potter, takže když jsme hlavního hrdinu umístili do Zmijozelu, Serverus Snape nás šikanoval stejně, jako bychom vůbec nebyli z jeho koleje.

Při hraní musíte být neustále online a ideálně na Wi-Fi, jelikož hra často stahuje dodatečné megabajty dat.

Sečteno podtrženo se bohužel toto dobrodružství ze světa čar a kouzel příliš nepovedlo. Není to poprvé, co se rozcházíme s hodnocením uživatelů na App Store. Ale troufáme se tvrdit, že většina z nich hru nikdy nedohrála a proto dala tak vysoké hodnocení. My bohužel Harry Potter: Hogwarts Mystery doporučit nemůžeme.