Apple věděl o „Bendgate“ a „Touch Disease“ problémech iPhonu 6

Součástí právního sporu ohledně „Touch Disease“, tedy výrobní chybí týkající se iPhonů 6 a 6 Plus, musel Apple odhalit interní dokumenty týkající se testování a výroby. Zjistilo se, že Apple o problému věděla stejně jako o „Bendgate“, čili náchylnosti k ohýbání telefonu.

A co více, Cupertinská společnost o obou vadách věděla ještě před uvedením iPhone 6 na trh. Informaci zjistila předsedající soudkyně Lucy Koh a server Motherboard zveřejnil některé z nich s jejím souhlasem.

Apple očividně věděl, že iPhone 6 je zhruba 3,3x náchylnější k ohýbání těla než předchůdce iPhone 5S zatímco model iPhone 6 Plus dokonce 7,2x. Apple tehdy veřejně prohlásil, že obě zařízení byla důkladně testována a hodnocena ohledně síly a odolnosti konstrukce. Ohýbání bylo dle Applu vzácným úkazem a stalo se pouze zlomku uživatelů.

[HTML1]

Z problému ohýbání Bendgate pak vyhází druhý zvaný Touch Disease. To se stává, když displej nedetekuje dotyk. Příčinou je uvolněný čip od logické desky právě z důvodu ohnutí telefonu případně jak tvrdí Apple, opakovaných pádů zařízení.

Apple potají tento problém vyřešil přímo ve výrobě v květnu 2016, ale do té doby prodané telefony nijak neopravoval. Teprve až se celému problému dostalo značné publicity začal postižené modely iPhone 6 a 6 Plus servisně opravovat za poplatek 149 USD.

Soudní spor ohledně Touch Disease stále trvá, a ne všechna dokumentace zatím byla zveřejněna.

Zdroj MacRumors