Apple obnovil servisování baterií MacBooků Pro 2012 a 2013

Po více než roce nedostatků náhradních baterií se modelové řady 15“ Retina  MacBooků Pro Mid 2012 a Early 2013 konečně dočkaly. Apple tak přestal nabízet výměnu zdarma, pokud si uživatel počkal i v několik měsíců dlouhém pořadníku a servis by měl opět probíhat placeně, ale normální rychlostí.

Problémem s modelovými řadami 15“ Retina MacBooků Pro spočíval zejména ve faktu, že baterie je přilepena silnými vrstvami lepidla přímo k hornímu dílu šasi, a tak zcela komplikovala i jednoduchý úkon jakým je výměna baterie.

Nyní server MacRumors objevil, že Apple zrušil pořadníky na servis těchto baterií a tu je nyní možné vyměnit v normálním čase místo několika měsíců až půl roku. S tím však přichází změna i v ceně, jelikož  za tuto zpožděnou výměnu si Apple neúčtoval nic, zatímco nyní jsou obnoveny poplatky a servis stojí 199 USD ve Spojených státech, pokud je notebook krytý AppleCare+.

Horní část šasi s lepenou baterií (zdroj iFixit)

Problémy poprvé nastaly už v březnu 2017 s tím, že by se zásoby měly obnovit okolo 15 září 2017. Což se nestalo a baterie nebyly dostupné ani v odloženém termínu 15. listopadu 2017.

Apple však mezitím přišel s několika náhradními řešeními. Zákazník mající zaplacený AppleCare+ tedy mohl počkat na dodávku nové baterie a tu dostal zdarma. Pokud však nechtěl čekat dlouhé měsíce, dostal adekvátní model výměnou.

Díky této štědré nabídce tak někteří zákazníci získali výměnou za svůj 15“ Retina MacBook Pro 2012/13 stejně vybavený „refurbished“ (repasovaný) 15“ MacBook Pro 2016 s Touch Barem de facto za cenu výměny baterie 199 USD. Muselo však být prokázáno selhání baterie v servisním středisku diagnostickým testem.

Výměna zdarma nyní končí a majitelé si mohou objednat servis baterie ve standardní době.

Zdroj MacRumors