Podpora externích grafických karet pro Macy zatím se smíšenými výsledky

Apple už při uvedení systému macOS High Sierra zmiňoval podporu eGPU, tedy externích grafických karet, které ke svému Macu připojíte pomocí ThunderBolt 3. Již při oficiálním uvedení byla vyřazena podpora grafik NVidia a zdá se, že ani podporované Radeony nepodávají očekávané výsledky. 

Podpora externích grafických karet přišla oficiálně s verzí systému macOS High Sierra 10.13.4. Ale už při uvedení Apple zařadil podporu pouze karet AMD, a to ještě několika vybraných modelových řad. Fanoušci výkonných řešení společnosti NVidia tedy mají smůlu, ačkoli samotná firma vydala aktualizované ovladače. Ty bohužel ke samotnému spuštění karty totiž dle ohlasů nestačí a je nutné použít hacky a neoficiální software.

Jenže ani podporované karty ze stáje AMD na tom nejsou o mnoho lépe. Očekávaný nárůst výkonu může být občas dvojnásobný, ale často také zcela žádný. Což je při nejmenším zavádějící, jak si všiml server ArsTechnica.

Redaktoři testovali kartu AMD Radeon RX 580 proti dedikované kartě MacBooku Pro 2016 Radeon Pro 460 (ačkoli novější modely 2017 nabízí o trochu rychlejší Radeon Pro 560). Použitým boxem byl Sonnet eGFX Breakaway 350W.

Testy zjistily zajímavé věci. Externí grafická karta obvykle znamená nárůst výkonu oproti interní dedikované kartě, ačkoli ThunderBolt 3 nemůže poskytnout plnou rychlost jako interní rozhraní PCI Express 16x.

Výkon v rozhraní Metal byl často až dvojnásobně rychlejší s kartou RX 580. Výsledky OpenGL se zlepšily také, a to v rozmezí 20 – 75 %. Co se týče náročných aplikací a zejména her, tak jde o skvělé výsledky.

Bohužel, při testování bylo zjištěno rovněž mnoho problémů. Například hra Civilizace VI nevykazovala téměř žádný nárůst výkonu při použití RX 580 oproti vlastní kartě MacBooku Pro 460. Hra Hitman se nespustila vůbec.

A problémy nebyly jen při zkoušení aplikací třetích stran. Například Applovský Final Cut Pro X neviděl externí grafickou kartu vůbec a používal stále dedikovanou kartu MacBooku Pro Radeon Pro 460.

To opravdu zamrzí, neboť zrovna tato aplikace by při zpracování 4K videa a exportu do H.264 rozhodně mohla využít potenciálu externí grafické karty Radeon Pro RX 580 a práci s videem násobně urychlit. Nestalo se však.

Celé testování bylo tedy uzavřeno s konstatováním, že podpora externích grafických karet je stále spíše v betaverzi. Podávaný výkon se liší s každou aplikací a není vůbec stabilní. Dokonce ani aplikace vyvíjené Applem dosud nemají podporu, a tak je investice do tohoto řešení spíše velkým otazníkem. ArsTechnica doporučuje pro plné vytěžení výkonu využít Windows v BootCampu, což ovšem popírá smysl kupovat externí grafickou kartu k Macu.

Zdroj 9to5Mac