Macům se nadále daří i přes stálý pokles trhu s počítači

I přes pomalý pokles celosvětového trhu s počítači zůstávají prodeje Maců stejné dokonce s mírným nárůstem oproti loňskému roku. Podle posledních odhadů si tak Apple v tomto kvartálu upevnil čtvrtou příčku největšího výrobce počítačů. 

Apple dodal na trh odhadem 4,26 milionů kusů Maců v prvním čtvrtletí roku 2018, což je mírný 1,5% nárůst oproti 4,2 milionům Maců ve stejném čtvrtletí loňského roku. Odhady čísel vychází z analýzy společnosti Gartner.

Podíl Applu na trhu se tak blíží sedmi procentům, což je rovněž mírný nárůst z 6,7 % v Q1 2017. Apple se umístil v žebříčku největších výrobců jako čtvrtý, za HP, Lenovem a Dellem. Naopak se pod Cupertinskou firmou nachází Asus a Acer, jejich prodeje dlouhodobě výrazně klesají. Zmiňovaný Asus Apple vystřídal na čtvrté pozici.

Většina výrobců v první čtveřici drží dodávky počítačů zhruba na stejné hranici jako v roce 2017 nebo dokonce s mírným nárůstem. Konkurentům od pátého místa se už tolik nedařilo a jejich dodávky na trh jsou slabší a spolu s tím klesá jejich tržní podíl.

Celkový trh s počítači však ročně klesl o 1,4 procenta a neustále tedy pokračuje v sestupném trendu. Dlouhodobý pokles se táhne již přes 14 kvartálů.

Apple ale tentokrát nerostl nijak významně na domácím trhu. Podobně jako celosvětově i v USA drží čtvrté místo v žebříčku.

Současně s těmito odhady vyšla také čísla společnosti IDC. Ta se často rozchází s analýzou Gartneru, ale není zcela výjimkou, že se shodnou.

IDC řadí Apple celosvětově na páté místo s celkovým počtem 4 milionů Maců, což by měl být naopak pokles o 4,8 % oproti loňskému roku. Odhady obou společností se mohou časem zpřesňovat a lišit méně.

Zdroj MacRumors

Komentář SuperApple:

Každopádně se pomalu očekává aktualizace Maců, takže není divu, že čísla výrazně nerostou. Trestuhodně starý hardware má (mimo už téměř opomíjený Mac Pro) Mac mini. Upgrade by si rovněž zasloužily stolní iMacy, a rovněž MacBooky Pro, které mají nyní vhodné procesory nedávno představené Intelem. Šestijádrové mobilní procesory rodiny Core i9 už nasazuje konkurence, a tak doufáme, že se brzy dočkají i jablečné počítače.