Mac Pro odložen na rok 2019

Už je to rok, co Apple prohlásil, že na své profesionály nezapomněl. Přislíbil tehdy dva silné počítače pro náročné. Prvním z nich byl iMac Pro, který je již dostupný a sklidil kladné přijetí. Ovšem na dlouho očekávaný nový modulární Mac Pro si očividně ještě počkáme. 

Jablečná firma tak dokola neodkládá jen softwarové novinky, ale rovněž hardware. Server TechCrunch navíc zjistil, že nového Macu Pro se nedočkáme ani letos, jak bylo původně odhadováno.

Magazín přinesl rozhovor s inženýry Applu. Nejvíce podrobností sdělil Tom Boger, který pracuje jako Senior Director of Mac Hardware Marketing.

Apple sestavil takzvaný Pro Workflow Team, který se má starat o požadavky profesionálů. Jednou z mnoha jeho činností je pomáhat inženýrům ve vývoji nového počítače. Cupertino dokonce najalo několik kreativních profesionálů, aby mohli lépe získávat odezvu cílové uživatelské skupiny.

Tito odborníci z praxe dostávají testovací hardware a software, přičemž s ním zkoušejí normálně pracovat a využívat jej ke své profesi. Na základě jejich zpětné vazby se pak snaží inženýři upravovat podobu počítače.

Koncept nového Macu Pro od Curved.de

A nejde ovšem jen o změny v hardwarové konfiguraci či možnostech ji měnit, ale také o software. Tým inženýrů a programátorů ladí rovněž ovladače, které jsou nedílnou součástí pro bezproblémový chod počítače.

Bohužel rozhovor nepřináší žádné konkrétní datum prodeje. Jisté však je, že letos se jej nedočkáme vůbec. Nebyly odhaleny ani použité komponenty. Boger totiž po celou dobu používal obecné fráze jako „kompletně přepracovaný,“ nebo „rozhodně přínosný.“

Všechny detaily však zůstaly utajeny. I přesto byl TechCrunch schopný na základě poskytnutých indicií odhadnout, že nový Mac Pro přijde nejdříve začátkem roku 2019, pokud ve vývoji nenastanou komplikace.

Z minulého roku ještě víme, že se Apple mimo Mac Pro plánuje vrátit k výrobě svých displejů. Poslední Apple Cinema Display byl uveden v roce 2013 a dnes je již prakticky nemožné jej koupit. Na druhou stranu už neobsahuje ani aktuální portovou výbavu a je nutné jej připojovat přes redukce. U jablečných uživatelů však sloužil nejen jako perfektní displej, ale rovněž jako dokovací stanice. O jeho nástupci však nebylo téměř zmínky.

Možná se dozvíme více na letošním WWDC.

Celý rozhovor naleznete v angličtině zde.