Greenpeace chválí i kritizuje Apple

Součástí environmentální zprávy Applu bylo i odhalení recyklačního robota Daisy. Ta je upgradovanou verzí svého předchůdce Liama z roku 2016. Daisy je schopná recyklovat až 200 iPhonů za hodinu. V reakci na tuto zprávu a odhalení robota vydalo svou reakci hnutí Greenpeace. Mimo jiné chválí Apple za recyklaci a zelenou energii, na druhou stranu kritizuje neopravitelnost zařízení.

Gary Cook, senior analytik Greenpeace, ve zprávě prohlašuje, že Apple by se měl více zaměřit na opravy a možnost upgradu svých zařízení. Uživatelé by měli mít možnost prodloužit životnost svých zařízení. Své tvrzení podpořil statistikou, která ukazuje velký zájem o zlevněnou výměnu baterie do iPhonů, kterou Apple reagoval na zpomalování jablečných telefonů.

„Raději než uvedení dalšího recyklačního robota by se Apple mohla zaměřit na věc mající mnohem větší dopad na životní prostředí: opravitelnost a možnost upgrade jeho produktů. To by zásadně prodloužilo životnost zařízení a zpozdilo den, kdy budou rozebrány na části robotem Daisy.“

„Zákazníci chtějí používat svá zařízení déle. Důkazem jsou 3 – 4 týdenní čekací lhůty na výměnu baterie v obchodech Apple, které jsou tu od doby snížení ceny za výměnu baterie.“

[HTML1]

Greenpeace často zmiňuje životnost a opravitelnost zařízení a často poukazuje na Apple produkty. Minulé léto se Greenpeace spojil s iFixit. Hodnotili opravitelnost Apple produktů a kritizovali jablečnou společnost za krácení životnosti produktů z důvodu těžké opravitelnosti, která v důsledku vede k nadměrné produkci elektronického odpadu.

Apple tvrdí, že odolnost a životnost zařízení je jedním z jeho hlavních cílů. Zmiňuje, že se snaží poskytovat náhradní díly a opravy po dobu pěti let od ukončení výroby daného produktu.

Na druhou stranu Greenpeace oceňuje Apple za snižování emisí zejména v porovnání s rivaly jako je Sumsung, Google, Amazon, Microsoft, Sony, Lenovo, Huawei, HP, LG a další. Apple totiž nyní funguje 100% na energii z obnovitelných zdrojů, zatímco Samsung pouze z jednoho procenta.

Greenpeace udělilo Applu známku B-, která je v technologickém sektoru jedna z nejlepších a poráží tak všechny zmíněné konkurenty. Apple navíc také tlačí na své dodavatele, aby rovněž přešli na obnovitelné zdroje.

Komentář SuperApple:
Snaha Applu využívat obnovitelné zdroje je více než chvályhodná. Na druhou stranu má však kritika své opodstatnění, jelikož servisovatelnost zejména mobilních iOS zařízení, a také nových MacBooků 12“ je v podstatě na bodu nula. Při poruše zařízení se tak často mění celé součásti, neboť mnoho komponent je napájeno přímo na základní desce počítače. Na druhou stranu se s opravitelností budou potýkat všichni výrobci, neboť opravitelnost jde ruku v ruce s pokračující miniaturizací elektroniky, která však vše komplikuje.

Zdroj MacRumors