Apple Watch přestanou s novým software podporovat staré aplikace

Beta posledního sestavení watchOS s číslem 4.3.1 obsahuje varovnou hlášku, která se zobrazí při pokusu o spuštění jakékoli aplikace vytvořené pomocí watchOS 1 WatchKitu. Potvrzuje to tak dlouhodobé náznaky, že watchOS 5 v budoucnu postupně přestane podporovat starší verze aplikací podobně jako to udělal iOS 11. 

Společně s vydáním betaverzí iOS 11.4, tvOS 11.4 a macOS 10.13.5 jsme očekávali i betu watchOS 4.4. Místo toho se však objevila watchOS 4.3.1 beta, která se zdá být spíše drobnou aktualizací opravující chyby, než aby přinesla nové funkcionality.

Avšak při bližším zkoumání vývojáři narazili na nové upozornění týkající se watchOS 1 aplikací. Varování upozorňuje, že daná verze aplikace nebude fungovat v budoucích verzích watchOS a potřebuje aktualizaci. To nahrává domněnkám, že watchOS 5 přestanou úplně podporovat nejstarší verze aplikací pro původní WatchKit.

Vše to dává smysl. Aplikace pro původní watchOS 1 byly opravdu pomalé a zcela spoléhaly na Bluetooth spojení s iPhone. Jednoduše se celé doslova streamovaly z telefonu a nešlo o kompletně samostatné programy pro hodinky. To se naštěstí rychle změnilo, neboť o půl roku později přišel watchOS 2, který umožnil aplikací pracovat více samostatně.

Ukončení podpory aplikací pro watchOS 1 tak není vyloženě špatné. Aplikace byly závislé na jablečném telefonu. Nemohli jste ani vyjít ven nebo jen mimo dosah Bluetooth, jelikož se jinak aplikace nepodařilo vůbec načíst. V době, kdy jsou k dispozici Apple Watch s LTE modulem, je podpora zastaralých aplikací pro watchOS 1 holý nesmysl. Apple Watch Series 3 LTE dokáží fungovat zcela samostatně a posouvají se jiným směrem, než byl původní watchOS 1 zamýšlen.

Apple už od minulého týdne ukončil podporu aktualizací pro watchOS 1 aplikace, jak bylo oznámeno už v listopadu loňského roku.

Mnoho vývojářů však kompletně ukončilo podporu Apple Watch. Tvrdí, že vývoj je zbytečně drahý v porovnání s množstvím uživatelů chytrých hodinek. Naposledy takto skončil Instagram, o čemž jsme vás rovněž informovali.

Bohužel je to nešťastné zrovna teď, kdy se z Apple Watch stává dospělý a samostatný produkt. Bylo by skvělé, kdyby se aplikace a vývojáři místo ukončení podpory chopili šance a využili možností moderního hardware a software.

Zdroj 9to5Mac