Apple Watch jsou nejprodávanější chytré hodinky

Apple Watch pokračují v úspěšném tažení na poli chytrých hodinek. V prodejích doslova předčí všechnu konkurenci a v loňském roce byly nejprodávanější vůbec.

Společnost IDC odhaduje až osm milionů prodaných jablečných hodinek v posledním čtvrtletí, což pasuje Apple Watch mezi nejprodávanější wereables (nositelné příslušenství). Analytická firma dále tvrdí, že každá pátá wereable byla Apple Watch, rovněž i díky modelům Series 3 představeným v září loňského roku.

Pro srovnání, Fitbit hlásí prodeje 5,4 milionů svých chytrých náramků v posledním čtvrtletí, zatímco Xiaomi expedovalo 4,9 milionů svých wereables dle statistik IDC. Až 41 % všech dodávek chytrých hodinek pak pochází od malých dodavatelů (řádek Others).

Trh s nositelnostmi zahrnuje rovněž levné fitness zařízení jako právě Fitbit a Xiaomi, zatímco Apple Watch začíná až od 249 USD za Series 1 (v USA), takže technicky vzato jsou srovnávány jablka a hrušky.

Z těchto důvodů kontaktoval server MacRumors IDC ohledně detailnější analýzy zaměřené čistě na chytré hodinky společně s nositelnostmi umožňující spouštění aplikací třetích stran.

Data ukazují, že Apple Watch zabírají 61 % všech dodávek celosvětově za uplynulé čtvrtletí, a to bez jakékoli konkurence. Podíl Samsungu byl 8,4 % dle údajů IDC, a to jsou údaje za nejsilnější čtvrtletí zahrnující Vánoční sezónu.

Pro ilustraci, v roce 2017 bylo prodáno zhruba 17,7 milionů hodinek od Applu, což bylo více než prodeje celé konkurence dohromady. Samsung, Garmin, Fossil, Continental Wireless a další vrýobci prodali na trhu dohromady odhadem 15,6 milionů hodinek.

„Preference zákazníků se posunuly směrem k více sofistikovaným zařízením a známým značkám jako jsou Apple Watch,“ uvedl Jitesh Ubrani z IDC. „Díky tomu narostl trh s wereables o dvoucifernou hodnotu od roku 2016.“

Apple ve svých hospodářských výsledcích nespecifikuje prodeje hodinek, na rozdíl od iPhonů, iPadů a Maců. Uvádí je v kategorii ostatních společně s Apple TV, AirPods, Beats, iPody, příslušenstvím a nově HomePody.

Tim Cook oznámil, že v posledním čtvrtletí roku 2017 zažily Watch své historicky nejlepší prodeje s 50% nárůstem tržeb a počet prodaných kusů roste už čtvrté čtvrtletí po sobě. Apple uvádí, že hodinky rostou ve všech geografických regionech, kde sleduje své ukazatele. Cook ještě dodal, že prodeje Series 3 jsou při srovnání se Series 2 více než dvojnásobné ve stejném období.

Analytici zaměření na Apple odhadují podobná čísla jako má IDC. Podle všech ukazatelů Apple Watch překonaly rovněž všechny švýcarské hodinky (všech výrobců a značek). Apple je nyní největším výrobcem hodinek na světě.

Zdroj MacRumors