macOS High Sierra trápí problémy se ztrátou dat

Apple přinesl v macOS High Sierra nový souborový systém APFS. Ukázalo se však, že trpí zranitelností, která při zapisování dat může za určitých okolností vést k jejich kompletní ztrátě.

Vývojář Mike Bombich vysvětluje na svém blogu objev této chyby. Chyba se projevila při používání tzv. „sparse“ diskových obrazů. Tedy takových, které se pro systém tváří jako fyzicky zapojená disková jednotka. Tyto obrazy obvykle najdou využití při zálohování nebo klonování fyzického disku.

Mike:

Začátkem tohoto týdne jsem si všiml, že diskový obraz ve formátu APFS v režimu sparsebundle vykazoval přebytek volného místa, a to i přes to, že podkladový disk byl úplně plný. Celý zvědavý jsem zkopíroval video soubor do svazku obrazu disku, abych zjistil, co se stane. Onen soubor byl kopírován bez chyby! Otevřel jsem soubor, ověřil jsem, že přehrávané video funguje od začátku až do konce. Zkontroloval jsem soubor – byl neporušený a celý na disku. Když jsem odpojil a znovu připojil obraz disku, video bylo poškozeno. Pokud jste někdy ztratili data, znáte ten pocit bezmoci. Naštěstí jsem zkoušel průběžné testy. Soubor, který zmizel, byl jen součástí testovacích dat.

[HTML1]

Bombich rozpoznal dva podobné problémy. Prvním je, že volné místo na obrázku se sparse diskem ve formátu APFS se neaktualizuje podle skutečně dostupného volného místa náležícího fyzickému disku. Druhý problém souvisí s minimem chybových hlášení při pokusu o zápis, a tedy dynamickému zvětšování obrazu. Tím dochází k zápisu dat do prázdného místa a po odpojení obrazu se ztratí. Bombich obě chyby sledoval pomocí služby diskimages-helper, která je součástí macOS a vše hlásil Apple.

Každá instalace macOS High Sierra na MacBoocích vybavených flash SSD úložišti překonvertuje starý souborový systém na moderní APFS. Ten byl Cupertinskou firmou vyvinut a optimalizován právě pro ně. Nicméně jak se ukazuje, souborový systém není zcela bez chyb.

Dle konstatování Bombiche však hlavní spouštěcí jednotka (typicky flash SSD) problémem netrpí. K chybě dochází například při zálohování do sítě, nebo pomocí zálohovacích aplikací jako je Carbon Copy Cloner. Většina uživatelů by tak problém neměla zaznamenat.

Zdroj MacRumors