[TIP] Liché a sudé týdny v kalendáři

Určitě se každému stalo, že se nějaká schůzka nebo událost v kalendáři opakuje pravidelně. Ačkoli to na první pohled nemusí být jasné, systémové kalendáře v OS X a iOS si s tím hravě poradí.

Oba systémové kalendáře zvládají jak pravidelné opakování v běžných intervalech (denní, týdenní, měsíční a roční), tak i liché a sudé týdny, případně více neobvyklé druhy opakování (jednou za více dnů případně týdnů). Není tedy nutné hledat náhrady v podobě aplikací třetích stran.

Jak na to:

Postup je v podstatě shodný u obou verzí. Při vytváření nebo úpravě události rozklepněte volbu Opakování a pokud vám nevyhovují přednastavené intervaly, lze jednoduše vytvořit svůj zcela vlastní položkou Vlastní. Zde navolíte, který den dochází k opakování, jaký interval a potvrdíte. Pokud potřebujete, aby opakování po určité době přestalo, stačí následně zvolit Konec (výchozí hodnota je Nikdy). Zde máte možnosti Nikdy, Po a Dne, kdy si vyberete přesné datum. Pro ilustraci jsou přiloženy screenshoty z obou systémů iOS i macOS.

Kalendář v macOS (pro zvětšení klepněte):

 

Kalendář v iOS (pro zvětšení klepněte):