Budoucnost a směr macOS Server

Ačkoli se to nezdá, budoucnost Apple zařízení a softwaru v profesionální sféře je nejistá. Cupertinská společnost pomalu mění vnímání této sféry. Mnozí možná zajásali s příchodem iMacu Pro a ohlášením nového modulárního Macu Pro, ale z hlediska software se potají vytrácí profesionální funkcionalita čím dále více.

Na stránkách Apple podpory si mohli někteří povšimnout, že společnost hodlá zásadně změnit roli macOS Serveru, jak ji známe doposud. V současnosti jde o doplněk v ceně 499 Kč, který přidává do běžného macOS High Sierra funkce jako web a mail hosting, VPN, síťové sdílení a další serverové vlastnosti.

Avšak Apple vidí roli macOS Serveru do budoucna zcela jinak. Půjde primárně o software umožňující správu počítačů, iPadů, iPhone a úložišť na síti. Jinými slovy správu všech jablečných zařízení.

To vše naznačuje, že macOS Server jako plnohodnotný serverový operační systém zcela skončí. Ne, že by zde náznaky nebyly již delší dobu.

Trocha historie

Možná netušíte, ale první verze Mac OS X Server vyšla po boku normálního Mac OS X již v roce 1999. Dlouhou dobu šlo o zcela samostatný produkt, a to s pořádně vysokou cenovkou 999 dolarů. Šlo ale o software určený pro malou cílovou skupinu IT profesionálů.

První změna strategie přišla se Snow Leopardem, kdy cena padla na polovinu. Hned následující verze Lion cenu snížila ještě více a to k 50 dolarům. Přišla také změna distribuce, jelikož poprvé nešlo o samostatný systém, ale o balíček přídavného software, jak jej známe nyní. S Mountain Lionem se cena usadila na současné a vznikla jednotná Server app.

Změnou cenové politiky si k macOS Serveru našlo cestu širší portfolio uživatelů.

Jak uvádí Dan Moren, macOS Server umožnil relativně snadno nastavit komplexní záležitosti jako VPN, webový server s aktivními DNS a mnohé jiné.

A co bude dál?

Když už víme, co Apple dál zamýšlí, těžko říct. Možná uvidíme některé z funkcionalit přímo v základu macOS a o jiné přijdeme zcela. Pravděpodobně se příležitosti chopí vývojáři třetích stran. Cupertino očividně vyklízí serverové kolbiště, což dělá soustavně už od zrušení X-Serve až doposud.

Vize profesionálního sektoru a softwaru po Applovsku je zaměřená spíše na aplikace jako Logic Pro a Final Cut Pro. Není však třeba truchlit, macOS je v jádru stále UNIXově založený systém a mnoho funkcí půjde nějakou cestou zprovoznit. Jen to bude stát více námahy a práce s terminálem.

Zdroj: MacWorld