Sony Dualshock 4 v2: jak se s ním hraje na Macu? [Zkušenosti]

Chtěli jste někdy vyzkoušet, jaké to je mít doma konzoli? Propojili jste svůj Mac s televizí, ale hraní na klávesnici a myši nebylo ono? Případně prostě chcete hrát žánr her, který vyžaduje pro pohodlný zážitek ovladač? Jestliže si alespoň jednou odpovíte ano, začtěte se do následujících řádků.

Na trhu najdete mnoho různých ovladačů typu gamepad, tedy s analogovými páčkami a sadou tlačítek. Mezi nejznámější a zároveň nejkvalitnější zástupce však patří ty pro konzole Xbox One a PlayStation 4. Oba se mírně liší jak v pozici jednotlivých ovládacích prvků, tak ve hmotnosti a dalších ergonomických aspektech. Ty ale mohou být zcela subjektivní. Zatímco jednomu z nás se lépe drží Dualshock 4 (Petr), druhému zase Xbox One gamepad (Michal). Preference je tedy čistě na vás, ačkoli my se dnes podíváme na zoubek prvnímu zmiňovanému.

Dualshock 4 testujeme ve druhé verzi s pár drobnými vylepšeními oproti předchozí generaci. Na první pohled však příslušníky obou nerozeznáte, snad kromě popisků na modré průhledné krabici, ve které ovladač dorazí. Po jejím otevření jej vytáhnete z útrob, ale nic dalšího již nečekejte. Ani adaptér Bluetooth, který Macy naštěstí nepotřebují, ale v PC světě to může být problém. Na druhou stranu trochu postrádáme microUSB kabel, přes nějž lze gamepad nabíjet. Budete si jej muset opatřit sami.

Konzolovky i na Macu

Spárování s Macem je opravdu snadné. Stačí podržet tlačítka PlayStation a Share, čím se Dualshock přepne do režimu vyhledání a na Macu potvrdíte volbu spárovat. Tím získáte základní funkcionalitu ovladače a teoreticky se můžete vrhnout do hraní.

Na druhou stranu si pravděpodobně nekupujete ovladač v ceně patnácti stovek proto, abyste dokázali mačkat pár tlačítek. Nyní přichází ke slovu parťák Steam. Po správném zapojení a spárování klient Steamu detekuje ovladač a okamžitě nabídne jeho stažení. Instalační balíček velký sotva pár megabajtů však posune zážitek s gamepadem o stupínek výše. Ihned po instalaci proběhne restart Steamu a vy můžete zapnout plnou podporu. Ta zahrnuje výběr z pestré palety podsvícení, aktivaci dotekové plošky, vibrace a zvukový vstup. Tedy všechno to, co dělá Dualshock skvělým ovladačem a řadí jej před konkurenci. Poté již stačí zapnout libovolnou hru z knihovny a oddávat se hraní.

Jak tušíte, má to však jeden háček. Plná funkcionalita je garantována pouze u titulů distribuovaných skrze Steam. Hry z Mac App Store mohou, ale často nemusí být podporovány. Ovladač jsme testovali ve hře HITMAN (recenze v tomto čísle), F1 2016 (recenze v květnovém čísle) a Rayman: Origins. První dva tituly máme přímo instalovány z knihovny Steam. Detekce gamepadu proběhla okamžitě, nebylo potřeba cokoli dále nastavovat. Dualshock poslušně vibroval při střelbě nebo řazení vyšší rychlosti. Podsvícení i doteková ploška taktéž. Plošinovku Rayman jsme však instalovali mimo knihovnu Steam. Zde byl oproti předpokladům problém pouze s dotykovou ploškou, ale to může být způsobeno samotnou chybějící podporou přímo ve hře.

Všeobecně musíme říci, že Dualshock 4 v2 právem patří mezi elitu. Je lehký, padne perfektně do ruky. Pogumované analogové páčky se nám ani po dvou měsících intenzivního testování nepodařilo ošoupat, jak je to možné u konkurence. Výdrž na jedno nabití přes deset hodin je výborná, navíc ovladač se nabije zhruba za necelých devadesát minut. Intenzita vibrací je odstupňovaná a připomíná trochu haptickou odezvu například v Apple Watch. S dosahem Bluetooth a kvalitou spojení jsme byli rovněž spokojeni. Pihou na kráse tak zůstává cena posazená velmi vysoko. Naše provedení Dualshock 4 v2 Silver se dokáže vyšplhat až k závratným patnácti stokorunám. A to už je opravdu investice. Ale věřte, že za své peníze dostanete opravdu kvalitní produkt.

Autory textu jsou Petr Škuta a Michal Moravec. Test vyšel v SuperApple Magazínu 9-10/2017, celé číslo v elektronické podobě najdete zde, v tištěné pak tady.

připomíná jako hlavní téma tohoto vydání desetileté výročí chytrého mobilního telefonu iPhone a přináší obsáhlý příběh jeho vzniku a dlouhou cestu, která vedla od prvotního nápadu až k prvnímu chytrému mobilu od Applu.

V dalších tématech vám podrobně představíme nový operační systém iOS 11 určený pro mobilní zařízení od Applu a nabídneme vám i dlouhodobé praktické zkušenosti s třináctipalcovým MacBookem Pro s Touch Barem, s deseti a půl palcovým iPadem Pro nebo bezdrátovými jablečnými sluchátky Apple Air Pods.